Serviciul secret al MAI se reorganizează. DIPI devine UPI

Data actualizării: Data publicării:
dragos tudorache fara burtiera

Serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne va fi reorganizat din temelii. Se va transforma într-o structură militarizată, iar personalul va fi redus.

Ministrul Dragoş Tudorache a anunţat luni într-o conferinţă de presă că o parte din compartimentele DIPI vor trece, cu tot cu ofiţeri, în subordinea altor structuri ale MAI. În plus, serviciul va fi militarizat şi va avea şi un alt nume: Unitatea de Protecţie Internă.

„Prin reorganizarea care se face se reduce substanțial numărul cadrelor acestei structuri. Posturile degajate vor fi redirecționate către DGA (Direcția Generală Anticorupție), pentru a sprijini activitatea anticorupție. O altă parte va merge către DOS (Direcția de Operațiuni Speciale). Opțiunea finală a mea și a conducerii ministerului a fost de a organiza noua structură ca o structură militarizată. Este foarte important să avem garanțiile necesare de integritate pentru personalul din aceasta structură”, a declarat ministrul Dragoș Tudorache.

Proiectul de reorganizare va fi în dezbatere publică timp de o săptămână şi apoi va fi propus ca Ordonanţă de Urgenţă.

Ministrul Afacerilor Interne a explicat că, pe zona de competenţă, obiectivul a fost să se elimine suprapunerile în dublu sens.

„În intern, de a elimina suprapunerile de competenţă sau neclarităţile între DIPI şi DGA, având în vedere că şi una şi alta aveau gestiunea problemelor de integritate. Primul obiectiv a fost acela de a delimita competenţa noii unităţi de protecţie internă. Pe zona de ordine publică, noua competenţă pe care noua structură o va avea, aici aştept o interacţiune şi un mod de acţiune integrat între noua unitate şi celelalte structuri ale ministerului. Se ajunsese la o izolare mult prea mare a DIPI faţă de celelalte arme. Ei lucrează în susţinerea celorlalte arme”, a precizat Tudorache.

Ministrul a mai spus că a treia zonă de competenţă este cea de gestiune a informaţiilor secrete.

„Prin reoganizarea care se face se reduce numărul cadrelor. Posturile degajate din această reorganizare se vor duce la DGA pentru a susţine activitatea anticorupţie, iar cealaltă parte va merge către Direcţia Operaţiuni Speciale, care se confruntă cu solicitări din ce în ce mai multe din partea parchetelor pentru sprijin operativ”, a mai spus ministrul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri