Sfaturi de la specialişti pentru evitarea unor tragedii precum cea de la Bulz

Data actualizării: Data publicării:
furtuna Bulz1

Cum putem evita astfel de situaţii, precum cea de la Bulz, care transformă o vacanţă într-o adevărată tragedie? Am stat de vorbă cu cei implicaţi în salvarea de persoane în zonele montane care ne-au dat următoarele sfaturi. La rândul său, corespondentul Digi24 Oradea Izabela Jurasko a aflat ce măsuri trebuie luate înainte de plecarea în excursie.

Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea: "Este perioada concediilor. În încercarea de a scăpa de canicula din orașe, mulți dintre români aleg pădurea sau muntele. Înainte însă de o excursie cu cortul sau de o simplă drumeție, este important de știut câteva aspecte."

Primul pe listă ar fi chiar prognoza meteo pentru destinația aleasă pentru relaxare.

Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea: "Înainte de planificarea unei excursii în zonele cu potențial risc este recomandabil să consultați și buletinele meteo. Pe site-ul meteoromania.ro, Administrația Națională de Meteorologie aduce la cunostința publicului prognoza meteo pe 3 zile, dar și avertizările de timp nowcasting."

Dacă totuși ați fost surprinși de o furtună pe munte, salvamontiștii recomandă să evitați să vă adăpostiți sub copaci înalți, bătrâni sau izolați.

"Se evită copacii înalți, copacii izolați, iar în zona de platou preferabil să se pună persoanele, în momentul furtunii, în poziție ghemuită, cu mâinile și picioarele apropiate. Dacă sunt mai multe persoane, să păstreze o distanță de minim 15 metri între ele pentru a evita așa-numita "lovitură în lanț", a explicat Gabriel Costinar, de la Salvamont Cavnic.

"Ori că este vorba de grindină, ori că este vorba de o furtună violentă, adăpostirea este obligatorie. Ştiţi foarte bine că atunci când sunt fulgere şi trăznete la nivelul solului, este de evitat adăpostirea lângă copaci, mai ales dacă aceştia sunt izolaţi", a precizat colonelul Sorin Caba, inspector-şef al ISU Crişana.

Pe lângă câteva haine de schimb și un minim de alimente și apă, din rucsacul de drumeție nu trebuie să lipsească lanterna, un briceag, chibrituri - lucruri care sunt indispensabile pentru o călătorie pe munte. Iar dacă vrem să ne aventurăm într-o drumeție pe poteci de munte, este obligatoriu:

"Să ne informăm foarte mult asupra unui traseu, gradul de dificultate al traseului; totdeauna să ne luăm câteva ore marja de odihnă sau de a face fotografii și să nu uităm că muntele nu se măsoară nici în kilometri, nici în ore. Muntele se măsoară în impresii", atrage atenţia Gabriel Costinar, Salvamont Cavnic.

În teorie, oamenii știu ce ar avea de făcut. În practică, însă…

"Încerci să ieși din pădure, să rămâi în spațiu deschis în situația respectivă, dar există pe de altă parte posibilitatea de trăznet și atunci… e foarte greu să spui dinainte ce ai face."

"M-aș retrage unde nu sunt copaci."

"Aș încerca să mă adăpostesc într-un loc sigur. Cum ar fi, știu eu, o stâncă mai vorba aia, știu eu… o posibilă cabană de refugiu..."

"Acum se să faci?! Cauți refugiu undeva… altceva nu ai ce face. Din calea naturii nu ai unde fugi!"

Reporteri: Izabela Jurasko, Bianca Firezar
Operatori: Kristian Kosa, Constantin Gheorghiță

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri