Simularea de cutremur a continuat și noaptea

Data publicării:
simulare noaptea

Bucureştiul şi Iaşiul au fost azi-noapte scena celei mai mari simulări de cutremur făcută vreodată în România. După mobilizarea pe timp de zi, sute de salvatori au făcut noapte albă. Sirenele au sunat fără oprire, anunţând explozii cu mii de morţi şi răniţi. În Bucureşti, alarma s-a dat în centrul vechi, unul dintre punctele sensibile ale capitalei în cazul unei tragedii. Exerciţiile vor continua până în această după-amiază.

Alarmă de explozie la ora 1:45. Zona vizată? Centrul Istoric al Capitalei! Scenariul: 40 de răniți, 150 de sinistrați și 15 morţi în urma deflagraţiei.

„Este un scenariu de un bloc, cu o explozie, posibil din cauza gazului. Sunt mai multe victime și intervin acum echipe care vin în principal din Brașov plus echipe din București și de la unitatea specială de salvatori”, a explicat Raed Arafat, șeful DSU.

A fost ridicat un cort unde răniții au fost duși pentru a li se acorda ajutor medical de urgență. Exercițiul a inclus și spitalele, care au fost informate în timp real, cel puțin teoretic, cu privire la numărul victimelor.

O altă alarmă s-a dat puţin înainte de miezul nopţii. Scenariul: tot o explozie, de data asta într-un bloc de lângă un stadion din capitală. 80 de răniţi şi 20 de morţi. Circulaţia a fost blocată de polițiști, iar echipajele ISU Mureş, Galaţi şi Bucureşti au ridicat un cort dotat cu aparatura necesară pentru a salva victimele.

„Scenariul a implicat montarea unui post medical avansat pentru a tria victimele pentru că nu există posibilitatea de transport spitalicesc la momentul respectiv. Pentru gestionarea situației de urgență au fost concentrate autospeciale de stingere, echipe de căutare salvare, dar și un echipaj pentru montarea unui spital mobil”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU.

Scenariul din Iași

Simularea de cutremur a continuat şi la Iași. În jurul orei 4 dimineața, echipele din Iași, Botoșani și Bihor au intervenit după ce într-o clădire din municipiu a avut loc o explozie urmată de un incendiu care s-a extins și la alte clădiri alăturate.

Conform scenariului, a fost vorba despre 140 de răniți, 25 de persoane care și-au pierdut viața și de peste 150 de sinistrați.

La Iași au ajuns peste 150 de salvatori din Moldova și a fost chemata şi Armata. Potrivit scenariului, zeci de oameni sunt prinşi sub dărâmături. Două blocuri turn s-au prabusit.

La 3 ore de la alertă a fost activat centrul naţional de coordonare în caz de dezastru de la Ciolpani. Primul bilanţ al cutremurului: 3200 de răniţi în Bucureşti, sute de morţi. În Iaşi scenariul prevede 1500 de răniţi şi aproape 400 de sinistraţi.

În urma exerciţiului, timpii de reacţie ai salvatorilor din întreaga ţară chemaţi la Bucureşti vor fi analizaţi pentru a fi siguri că în cazul unui dezastru real autorităţile vor reacţiona prompt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri