10 milioane de români trăiesc cu toaleta în curte și se spală la lighean. Unii nu au apă, dar au piscină

Data actualizării: Data publicării:
canalizare

Zece milioane de români trăiesc cu toaleta săpată în curte şi se spală la lighean! Institutul Naţional de Statistică are şi alte date anormale pentru o ţară a Uniunii Europene. La sfârşitul anului trecut, mai puţin de jumătate din populaţia României beneficia de servicii de canalizare.

Fie că au acte de Argeş, de Prahova, de Dâmboviţa, ori de Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa sau Călăraşi... doar o treime din familiile din Muntenia au apă la robinet şi toalete în casă. Dar din seria paradoxurilor româneşti, deşi n-au apă, unii au piscină.

Vecinul Stelică n-are apă, n-are piscină, dar are cadă. A auzit că va ajunge canalizarea şi pe uliţa lui, şi s-a pregătit pentru vremuri mai bune: „M-am pregătit! Decât să facă canalizarea, să mă racordez în canalizare!”.

Până atunci se spală-n lighean, cu apă fiartă.

Disconfortul depinde însă de regiuni, arata datele oficiale

„Când vrem să facem baie, plecăm la oraş!”

În Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt şi Vâlcea,... una din trei case are canalizare.

Conform Institutului Naţional de Statistică, ponderea locuinţelor conectate la sistemul de canalizare este 82,66 % în Bucureşti-Ilfov, 34,04% în regiunea Nord - Est, 34,77 % în regiunea Sud - Muntenia, 36,41% în Sud-Vestul Olteniei, 48,20% în partea de Nord - Vest, 59,27% în Centru, 51,6% în Sud - Est şi 56,16% în vestul ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri