40% dintre femeile de până în 30 de ani nu au copii

Data publicării:
The UK Faces Budget Day As It Attempts to Recover From The Economic Crisis
LIVERPOOL, UNITED KINGDOM - MARCH 23: A group of mothers feed their children in Sefton Park, on the day that Britain's Chancellor George Osbourne delivers his annual budget on March 23, 2011 in Liverpool, United Kingdom. The Chancellor will implement further measures to tackle the United Kingdom's deficit when he presents the budget to Parliament. The UK Consumer Prices Index (CPI) annual rate of inflation has risen to 4.4%, the highest since October 2008, increasing pressure on the Bank of England to raise interest rates and slow inflation. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Întâi cariera, banii și apoi copilul. Numărul româncelor care devin mame după 35 de ani s-a dublat în ultimii 25 de ani, iar motivele invocate sunt lipsa timpului, a banilor ori, pur şi simplu, fuga de responsabilitate. Bucureștiul descrie cel mai bine această tendință, arată datele INS.

Mirela are 32 ani și a reușit cu greu să rămână însărcinată. Spune că nu şi-a făcut controalele ginecologice la timp și nici nu şi-a dorit un copil după ce a terminat studiile.

Mă gândeam că este destul de devreme, dar pe parcurs am conștientizat că este destul de dificil, mai ales când există probleme medicale. Am făcut și inseminări artificiale, nu au dat niciun rezultat, am trecut și la fertilizare in vitro, nu am reușit nici așa”, spune Mirela Mihalache, pacientă.

40% dintre femeile de până în 30 de ani din România nu au încă un copil.

- Acum fetele trebuie să fie pregătite, trebuie să învețe, să își facă un rost, să fie pregătite, pentru că nu faci un copil la voia întâmplării.

- Mi-a plăcut să mă plimb, nu a fost o urgență copilul. E târziu la 40, nu mai ai răbdare.

Anual, la fiecare o mie de femei care fac primul copil, 28 au peste 35 de ani și 5 dintre ele au peste 40. În anii 1990, numărul bebelușilor cu mame de peste 35 de ani era de două ori mai mic.

Toată lumea vrea acum o carieră, să plece, să se plimbe, chiar am avut replica asta, vreau să mă plimb, să văd lumea. E mai bine pentru femeie tânără, poate să ducă o sarcină mult mai ușor, cu riscuri mai mic de avort. Cu cât trecem peste 35 de ani, șansele de a rămâne gravidă pe cale naturală scad și apar complicațiile sarcinii”, spune Chadi Muheidli, medic ginecolog.

Vârsta femeilor care nasc primul copil crește în fiecare an cu 2-3 luni, arată datele de la Institutul Național de Statistică. În Bucureşti, femeile devin mame cel mai târziu, în medie la 31 de ani.

Mitropolit: Familiile să facă măcar trei copii. Unul dintre ei pentru țară și biserică

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a declarat, sâmbătă după-amiază, la „Marşul pentru viaţă”, că România nu s-ar prăbuşi demografic „dacă toate tinerele familii ar avea măcar câte trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama şi unul pentru ţară şi biserică”.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri