Alimente care duc la obezitate şi diabet, comercializate în şcoli

Data publicării:
chipsuri

Magazinele din incinta şcolilor vând produse care îi pot îmbolnăvi pe elevi de diabet şi care pot duce la obezitate. În jumătate dintre magazinele din Iaşi verificate de către inspectorii de la Protecţia Consumatorului se vând sucuri şi dulciuri care au mai mult de 300 de calorii sau cantităţi mari de zahăr. Asta deşi legea interzice clar comercializarea acestor produse în unităţile de învăţământ.

Imaginile au fost filmate într-o şcoală generală din Iaşi. La magazinul de la parter se vând sucuri, deşi legea specifică clar că nu au voie să comercializeze decât apă. În plus, în vitrină sunt aşezate şi cipsuri, pungi cu biscuiţi şi ciocolată - alimente, de asemenea, interzise.

Este o situaţie, să zic aşa, dramatică având în vedere situaţia copiilor din ziua de azi, că mănâncă lucruri nesănătoase şi se reflectă asta în sănătate,” spune o mamă.

Eu am un băieţel cu diabet, este în clasa a 2-a. Cei care nu respectă legea nu se gândesc la sănătatea lor,” se plânge un părinte.

Proprietarul magazinului spune că dacă ar respecta lista alimentelor interzise nu ar mai avea vânzare.

Am adus sucuri care sunt mai mult pe bază de ... naturale, iar ciocolate mari le-am adus în cinstea lui 8 martie, că mai vin şi părinţi care cumpără. Aşa, n-am avea voie nimic să vindem,” spune un proprietar magazin.

Le-am adus la cunoştinţă doamnelor care comercializează în spaţiul şcolii noastre ce produse au voie să vândă, le-am explicat situaţia, o să facem verificări,” explică Adriana Năstasă, directorul şcolii B. P. Haşdeu.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică au verificat 30 de magazine deschise în şcoli. În jumătate dintre ele se vindeau produse care pot duce la obezitate şi diabet.

S-a impus aplicare de sancţiuni contravenţionale, în număr de 15 până în acest moment, în valoare de 5.000 de lei,” precizează Alexandru Hordilă, director OPC Iaşi.

Desigur asta a fost doar o etapă şi vor mai fi şi alte controale,” adaugă Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iaşi.

Amenzile sunt între 500 şi 10.000 de lei, în funcţie de numărul şi tipul produselor interzise pe care inspectorii le găsesc. În cazul în care abaterile sunt repetate, se poate ajunge chiar la închiderea magazinelor din şcoli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri