Alunecarea de teren de la Alunu putea fi prevenită

Data publicării:
aunecari_alunu_captura

Alunecarea de pământ de la Alunu din Vâlcea, care a distrus deja patru case, putea fi prevenită. Inspectorii Gărzii Forestiere spun că au făcut încă de acum o lună o sesizare penală referitoare la halda de steril din comună. 

Mai exact, inspectorii Gărzii Forestiere au sesizat că unitatea minieră depozitează steril pe o suprafaţă mai mare decât cea pentru care are autorizaţie. Exploatarea minieră are aprobările necesare doar pentru 1,57 de hectare, dar lucrarile de depunere a sterilului au depășit această suprafață.

De asemenea, inspectorii  spun că vinovați sunt și proprietarii de pădure, care nu au contracte de pază pentru suprafețele deținute. Dacă ar fi existat un pădurar responsabil cu paza, ar fi sesizat pagubele aduse fondului forestier, respectiv depășirea suprafeței de haldare, înainte ca situația să devină atât de gravă.

În aceste zile inspectorii au făcut un nou control, după ce halda de steril a alunecat, iar în funcţie de concluzii, ar putea depune o nouă plângere, pentru distrugere de arbori, deoarece pământul a fugit cu tot cu pădure. 

Situaţia din comuna Alunu din Vâlcea se agravează de la oră la oră. În doar trei zile, pământul a înaintat cu peste 300 de metri.  Autorităţile nu reuşesc să oprească alunecarea de pământ care a distrus deja patru case şi se îndreaptă spre un drum judeţean şi un pârâu. Dacă tonele de pământ blochează cursul de apă, jumătate din localitate ar putea fi inundată.

Halda de steril care alunecă se îndreaptă spre drumul judeţean care trece prin comună. Autorităţile au încercat să facă un baraj care să oprească pământul să înainteze, dar acesta nu a rezistat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri