Amendat pentru o postare pe Facebook

Data actualizării: Data publicării:
corneliu vaida

Un cetățean din Timișoara care a postat pe Facebook o poză cu maşini ale Poliţiei Locale parcate pe trotuar a fost chemat la audieri şi amendat cu 900 de lei. Amenda a fost dată pentru pentru că, în postarea lui, utilizatorul rețelei sociale a folosit expresii urâte la adresa oamenilor legii. Într-adevăr, există o hotărâre judecătorească ce spune că orice postare pe FB este publică.

foto om amendat poza fb

ACTUALIZARE. „Toată zona asta era ocupată de toate maşinile Poliţiei Locale, iar doamna care a venit, a venit pe aici şi nu a putut să treacă pe trotuar”, a explicat Corneliu Vaida la Digi24.

Am făcut menţiunea că nesimţitii de la poliţia locală ar trebui să se auto-amendeze. (...) Am mai făcut şi o afirmaţie cum că ar fi godaci. DEX-ul spune că sunt nişte purcei până la un an”, a mai spus el.

Oamenii legii spun că l-au amendat pe bărbat pentru că a jignit instituţia, nu pentru că a semnalat parcările neregulamentare.

„Persoana a fost invitată la sediul nostru şi sancţionată pentru aceste expresii adresate poliţiştilor locali şi poliţiei locale, fapt care s-a întâmplat de-a lungul timpului de mai multe ori”, a declarat Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Timiș.

Bărbatul refuză să plătească amenda urmând să o conteste în instanţă.

Din punctul meu de vedere, doar un nesimţit poate să blocheze în totalitate un trotuar, să împiedice accesul pietonilor”, spune Corneliu Vaida.

Comentariile care pot fi jignitoare, ofensatoare, sunt cele care pot atrage sancţiuni contravenţionale”, confirmă Laura Martonosy, avocat.

În schimb, poliţiştii locali care au parcat neregulamentar pe trotuar nu au fost sancţionaţi.


 

Milițiene Cojan (n.r. - șeful Poliției Locale), tu si adunătura ta de nesimtiți, ce-ar fi să vă auto-amendați?”, a scris Corneliu Vaida atunci când a postat pe Facebook fotografia, din care reiese că un pieton care ar împinge, de pildă, un cărucior cu un copil, n-ar avea pe unde să treacă. 

postarea lui vaida

Ulterior, cetățeanul timișorean – care are și titlul de „revoluționar” - a fost invitat la sediul Poliției Locale să dea explicații.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Direcţia Poliţia Locală Timişoara face cunoscut faptul că, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, reţeaua de socializare Facebook a fost declarată spaţiu public, motiv pentru care orice postare jignitoare poate fi sancţionată cu amendă în conformitate cu prevederile Legii 61/1991 republicată, aspect valabil pentru orice persoană care se simte lezată de apelativele postate pe reţeaua de socializare”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Locale Timişoara, citat de News.ro.

Poliţia Locală Timişoara mai transmite că Vaida a fost invitat la sediul Poliţiei Locale „pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că, în mod repetat, prin postările dumnealui pe reţeaua de socializare, mai exact pe grupul pe care îl administrează, a adus jigniri la adresa poliţiştilor locali”.

Corneliu Vaida este şi administratorul unui grup creat pe Facebook, cu peste 400 de membri, care se numeşte „Cerem demisia directorului Poliţiei Locale Timişoara  - Dorel COJAN”, precizează News.ro.

„În ceea ce îl priveşte pe dl Vaida Corneliu Nicolae, acesta a fost invitat la sediul Poliţiei Locale Timişoara pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că, în mod repetat, prin postările dumnealui pe reţeaua de socializare, mai exact pe grupul pe care îl administrează, a adus jigniri la adresa poliţiştilor locali de natură să lezeze demnitatea acestora şi a instituţiei din care fac parte, făcându-i ”adunătură de nesimţiţi”, ”godaci inutili”, ”boacteri daltonişti, nu doar nesimţiţi şi incompetenţi”, ”boacterii retardaţi de la Disciplina în construcţii”. Cel în cauză a fost invitat pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că expresiile postate în datele de 13 şi 14.04.2017 reprezintă jigniri şi pot fi sancţionate conform Legea 61/1991 republicată, cu amenzi între 200 şi 1.000 lei, în niciun caz pentru faptul că a sesizat o parcare neregulamentară în faţa sediului Poliţiei Locale, aşa cum s-a insinuat cu rea-credinţă”, transmit reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara.

„În urma prezentării la sediul Poliţiei Locale, astăzi domnul Corneliu N. Vaida a fost sancţionat pentru adresarea de cuvinte şi expresii jignitoare la datele de 13 şi 14.04.2017 la adresa poliţiştilor locali prin intermediul reţelei de socializare Facebook, sancţiunea fiind de 900 lei”, se mai arată în comunicatul de presă al Poliţiei Locale Timişoara.

Pe de altă parte, poliţiştii locali au anunţat că în urma postării fotografiei cu maşinile parcate neregulamentar  „s-a luat măsura imediată de eliberare a spaţiului astfel încât cetăţenii să poată trece”.

Corneliu Vaida a scris, miercuri, pe Facebook, imediat după ce a primit amenda că nu are de gând să plătească aceşti bani şi că se va adresa instanţei de judecată.

Amenda nu am de gând să o plătesc, avocatul meu deja lucrează la contestarea procesului-verbal de contravenţie şi mai lucrează la nişte surprize... În rest, doresc să reafirm cu fermitate că voi considera NESIMŢIT pe oricine parchează pe trotuare - indiferent de funcţie şi statut social - în asa fel încât pietonii, mai ales mamele cu cărucioare - să fie obligate să ocolească maşinile parcate ilegal, pe carosabil!”, a scris Vaida pe Facebook.

După ce știrea cu amenda timișoreanului a devenit virală pe rețelele sociale, bărbatul a reacționat, tot pe Facebook: „Sunt uimit, mișcat și măgulit de sutele de mesaje de solidaritate din țară și străinătate, generate de întâmplările ultimelor doua zile, în care am devenit protagonist fără să vreau. Mulțumesc pentru cuvintele de încurajare, de solidaritate, pentru ofertele de a mi se plăti amenda sau cheltuielile de judecată! M-ați lăsat aproape fără cuvinte !

Amenda nu am de gând sa o plătesc, avocatul meu deja lucrează la contestarea procesului verbal de contravenție și mai lucrează la niște surprize ...
În rest doresc să reafirm cu fermitate că voi considera NESIMȚIT pe oricine parchează pe trotuare - indiferent de funcție și statut social - în asa fel încât pietonii, mai ales mamele cu cărucioare - sa fie obligate sa ocolească mașinile parcate ilegal, pe carosabil!”, a scris Corneliu Vaida.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri