Angajații din ministere cu cele mai mari salarii în 2018. Precizările MAE

Data actualizării: Data publicării:
BANI PORTOFEL

Angajaţii din ministere vor primi de anul viitor, în medie, chiar şi peste 10.000 de lei pe lună, potrivit proiectului de buget. Creşteri de salariu vor fi în mai multe ministere. Cel mai bine plătiţi vor fi angajaţii din Ministerul de Externe, iar cele mai mici lefuri le revin celor din Ministerul Culturii.

Cel mai bine plătiţi sunt angajaţii din Ministerul de Externe. Cei peste 2.200 de angajaţi vor avea un salariu mediu de aproximativ 10.300 de lei pe lună şi vorbim de salariul net. Vor creşte veniturile diplomaţilor, consulilor, angajaţilor din instituţiile culturale, precum şi ale funcţionarilor locali cu 12 la sută faţă de acest an. Cele mai mari salarii nu le au însă angajații din centrala MAE, ci cei aflați în străinătate, în funcție de țara în care sunt detașați.

Pe locul al doilea în topul angajaţilor cu cele mai bune salarii din ministere sunt procurorii. Astfel, cei peste 6.200 de angajaţii ai Ministerului Public vor primi în medie un salariu de aproape 8.700 de lei pe lună anul viitor.

Pe locul următor se situează angajaţii din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, unde cei peste 321 de angajaţi vor primi peste 8.600 de lei pe lună.

Cel mai puţin vor câştiga angajaţii din Ministerul Culturii. Mai exact, o medie de 2.700 de lei pe lună.

Doar două ministere vor avea salarii mai mici decât în prezent, conform proiectului de buget pentru 2018. Este vorba despre Ministerul Justiţiei şi cel al Cercetării.

Reacția MAE:

Referitor la articolul “Topul ministerelor în funcţie de salariul mediu net din 2018: Angajaţii Ministerului Afacerilor Externe vor câştiga, în medie, peste 10.000 de lei net pe lună”, publicat de Ziarul Financiar, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări, pentru corecta informare a publicului:

Datele prezentate în cadrul articolului, ca fiind salariile nete în lei ale personalului din MAE, sunt eronate.

Prin comparație cu activitatea angajaților altor ministere și instituții publice din România, activitatea salariaților Ministerului Afacerilor Externe se desfășoară, pe de o parte în țară, în Centrala MAE, iar pe de altă partea în cadru misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale din Serviciul Exterior. Conform prevederilor legale în vigoare, drepturile salariale sunt stabilite în lei în țară, și în valută în Serviciul Exterior.

În prezent, din totalul salariaților MAE, o treime își desfășoară activitatea în țară, unde salariul mediu net este de 5.490 de lei net lunar, incluzând toate sporurile prevăzute de legislația în vigoare. Datele actuale, reale, pot fi consultate pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/node/18234 ).

Valoarea de “10.300 lei lunar net” menționată în cadrul articolului ca salariu mediu pentru anul 2018 reprezintă în fapt o valoare matematică, ipotetică pentru proiecția bugetară, prin raportarea fondului total de salarii la numărul total de personal, inclusiv salariile pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, generând astfel un salariu net fără corespondent în realitate.

Mai mult, implementarea prevederilor noii legi de salarizare, în 2018, va genera disfuncționalități majore, inclusiv diminuări salariale pentru personalul care este salarizat în lei în țară, în unele cazuri chiar și cu 25% - pentru unele funcții de conducere - și nu va ajunge în cuantum mediu net la suma de 10.300 lei, care a fost indicată în mod eronat în cadrul articolului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri