Brazii nevânduţi merg la export

Data actualizării: Data publicării:
brazi_craciun

Românii au lăsat, ca de obicei, cumpărăturile pentru ultima zi. Înclusiv bradul. În cazul acestuia, mulţi au sperat că în ajun vor găsi preţuri mai mici. Dar comercianţii nu lasă la preţ. Brazii care rămân nevânduţi sunt trimişi în Republica Moldova, unde Crăciunul este sărbătorit pe rit vechi, peste două săptămâni. În schimb, supermarketurile şi magazinele online au epuizat stocurile, pentru că au redus preţul brazilor la jumătate.

A fost ultima zi în care au fost deschise târgurile de brazi, dar comercianţii nu au vrut nici în ruptul capului să lase din preţ. Clienţii care se aşteptau să găsească preţuri mai mici nu au avut ce face şi au plătit între 80 şi 250 de lei pentru un brad.

Majoritatea bucureştenilor caută pomi de Crăciun nici prea mici şi nici prea mari, cu o coroană cât mai bogată. Şi susţin că nu sunt dispuşi să dea pe el mai mult de 80 de lei.

Târgurile au rămas deschise până la ora 22:00. Comercianţii care ţin la preţ spun că nu sunt îngrijoraţi că vor rămâne cu marfa nevândută.

Mirel Petre, administratorul unei pieţe de brazi: „Brazii vor merge la Chişinău, pentru că este Crăciunul pe ritm vechi.”

Comercianţii sunt mulţumiţi de cum au mers afacerile anul acesta. Într-un singur târg s-au vândut, în medie, 600 de brazi pe zi, cam cu 25% mai mult decât anul trecut.

La târgul de brazi din Iaşi, după negocieri, cumpărătorii au reuşit să obţină reduceri de preţ în ajunul Craciunului.

Cătălin Cârâială, comerciant: „Dacă acum două săptămâni unul de doi metri se vindea cu 200-250 de lei, acum se vinde cu 150-180 de lei.”

Există şi alternative mai ieftine şi de durată pentru bradul de Crăciun. Supermarketurile au facut reduceri de până la 50% la brazii artificiali iar multe magazine online şi-au epuizat deja stocurile.

Oficial, în Europa se vând anual 60 de milioane de brazi naturali, în valoare de aproximativ un miliard de euro.

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri