Bucureșteanul în statistici: bogat, dar deprimat

Data publicării:
bucuresteni

Bucureştenii sunt trişti şi deprimaţi, deşi câştigă mult mai mult chiar decât locuitorii altor mari capitale europene, arată un studiu recent.

Locuitorii din Bucureşti au venituri mai mari decât madrilenii sau berlinezii. Şi puterea de cumpărare este mai mare aici, arată primul studiu Vital Signs București. Nu este însă suficient pentru a fi mulţumiţi cu viaţa în Capitală. Jumătate dintre bucureşteni sunt trişti şi depresivi.

Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară: Bucureştiul este un pic mai bogat decât ne-am imaginat. Dacă ne uităm la PIB-ul raportat la puterea de cumpărare, regiunea Bucuresti-Ilfov stă mai bine decât media europeană și stă mai bine decât regiuni cu capital din Europa.

Paradoxal, studiul arată că există un decalaj între bogaţi şi săraci.

Alina Kasprovschi: Știm că veniturile în București sunt cam cu 50% mai mari decât în restul țării. Cu toate astea, există inegalități sociale. În 2015, am avut peste 45.000 de ajutoare sociale și asta ne arată că, deși sunt oameni foarte bogați, sunt oameni care sunt foarte, foarte săraci.

În privinţa siguranţei, Bucureştiul stă mai prost ca alte oraşe europene precum Praga, Bratislava sau Vilnius. Însă, numărul furturilor şi tâlhărilor a scăzut în ultimii doi ani.

Sociologii trag concluziile: Bucureştiul este un oraş al contrastelor, unde câştigi bine, dar trăieşti prost.

Valentina Marinescu, sociolog: Viaţa din Bucureşti este scumpă, haotică şi supusă legilor hazardului. Este dificil să trăieşti în Bucureşti. Eşti cu mult mai dezavantajat decât dacă ai trăi în alte părţi din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri