București | Bani tăiați de la infrastructură și dați noilor firme ale primăriei și bisericilor

Data publicării:
firea octav ganea

Bucureştenii vor mai avea de aşteptat ca noua sală polivalentă, traseul pentru biciclete sau staţia de epurare a Apelor Uzate de la Glina să fie gata. Municipalitatea a decis să ia bani de la marile proiecte şi să îi dea bisericilor, firmelor proaspăt înfiinţate de primărie dar şi statuii Regelui Ferdinand.

Pasajul care ar trebui să facă legătura între centrul Capitalei şi Autostrada Bucureşti-Piteşti şi să decongestioneze cartierul Militari nu mai este o prioritate în acest an. Consilierii municipali vor să taie o treime din bugetul pentru Pasajul Ciurel, adică 35 de milioane de lei. Şi alte proiecte de infrastructură pierd bani: pasajul prelungirea Ghencea-Domneşti, reabilitarea şoselelor Iancului şi Pantelimon.

Cel mai vast proiect de infrastructură din Bucureşti, legătura dintre Splaiul Independenţei, Ciurel şi Autostrada A 1 nu este considerat prioritar de toţi consilierii aleşi ai Capitalei! După ce i-au alocat 90 de milioane de lei în debutul anului, consilierii PSD sunt decişi să-i taie... 35 de milioane de lei. Bani mulţi pierd şi alte proiecte. Din 5 milioane de lei alocaţi iniţial, Penetraţia Prelungirea Ghencea - Domneşti rămâne cu... 100 de mii de lei, iar bugetele aferente reabilitării şoselelor Iancului şi Pantelimon scad cu 5, 3 milioane de lei, respectiv cu 39 de milioane de lei.

Emil Ivănescu, vicepreşedinte Ordinul Arhitecţilor din România: Infrastructura e totul! Nu-i o imagine foarte bună! Pentru că unii oameni, unele firme, chiar îşi fac nişte calcule. Şi încerci să dezvolţi un lucru într-o zonă, şi constaţi că nu se dezvoltă. Nu-ţi oferă condiţiile de bază pe care orice capitală europeană încearcă să le dezvolte pentru apariţia unui business. Oraşul e o pluralitate de lumi! Şi asta înseamnă o administraţie bună: înseamnă negociere şi înseamnă să ţii cont de celălalt.

Rectificarea afectează şi Palatul Voievodal Curtea Veche. Chiar dacă este un real bastion al turismului bucureştean, din banii necesari consolidării, consilierii vor să taie 6 milioane de lei. Mai taie trei milioane de lei de la reabilitarea policlinicii Titan. Şi alte trei milioane de lei din proiectul „Parcarea subterană Piaţa Constituţiei”.

Banii luaţi dintr-o parte se duc în alta. Cei mai mulţi în acest caz către companiile municipale, firme care au avut un scop precis încă de la înfiinţare.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Înlocuim un mod de administraţie deficitar, neprofesionist şi corupt al Capitalei, cu un model suplu, european. Spunem adio administraţiilor şi regiilor, şi construim societăţi pe acţiuni, asa cum se întamplă în întreaga Europă.

Opoziţia vede altfel situaţia.

Ciprian Ciucu, consilier municipal: Luăm banii de la investiţii şi îi dăm pe ce: pe nişte companii care vor plăti salarii în consilii de administraţie, vor plăti salariile oamenilor pe care îi vor angaja, vor lua maşini, autoturisme, laptopuri şi studii de fezabilitate. Pentru că asta am văzut când m-am uitat pe bugetele lor. Nu mai puţin de 400 de milioane de lei se duc de la investiţii către cele 22 de firme!

Roxana Wring, consilier municipal: 90% din bani merg pe salarii, bunuri şi servicii! Aceste societăţi primesc şi nişte împrumuturi. Nu ştiu dacă v-aţi uitat. Împrumuturile astea sunt pe o perioadă de un an. Şi dacă nu vor fi rambursate vor fi încasate dobânzi. Dar dobânzile vor fi plătite tot din banul public.

În afara societăţilor municipale, primăria mai dă la rectificare 10 milioane de lei bisericilor, 8,7 milioane de lei pentru statuia Regele Ferdinand şi 25 de milioane de lei pentru Asistenţa Socială. La solicitarea Digi24, Primăria Capitalei a anunţat că va comenta proiectul de rectificare peste două zile, la şedinţa Consiliului General atunci când va fi de altfel supus votului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri