Bucureștiul a redevenit capitala chioșcurilor

Data actualizării: Data publicării:
chiosc

Cel mai mare oraş al României s-a transformat în bazar. În chioşcurile apărute în Capitală, pe trotuare, între blocuri sau în parc, se vinde orice. Pentru primării, subiectul pare delicat. Unele promit să rezolve situaţia cu buldozerele, altele se feresc să comenteze.

În sectorul 5, negoţul n-are reguli urbane. Între blocuri e plin de tarabe, iar chioşcurile sunt aşezate la întâmplare.

Fundaţia şi terasa unui mic restaurant ocupă complet un trotuar. Pietonii şi persoanele cu handicap locomotor trebuie să se adapteze situaţiei. Oficialii Primăriei sectorului 5 au refuzat să dea explicaţii.

O gheretă cu merdenele, rezemată de un chioşc alimentar, ocupă spaţiul verde din zona Budapesta. Despre legalitatea amplasamentului, administratorul nu intră-n detalii, dar răspunde sec:

În zona pieţei Progresul, pe treizeci de metri de trotuar sunt deschise cinci florării. Lângă ele, primăria are chioşc de prim-ajutor şi un automat de sifoane. Iar la câteva străzi distanţă găsim un fast-food care ocupă zona verde din faţa unui bloc.

Primarul sectorului 4 promite să ia măsuri. Daniel Băluţă, primarul sectorului 4: Îndepărtarea tuturor acestor elemente care blochează circulaţia. Este o dezvoltare a unor unităţi de genul acesta, haotică, fără niciun fel de reguli, fără niciun fel de simţ estetic. Vom avea un model de chioşc la nivelul sectorului 4.

Problema Primăriei sectorului 3 este chiar vizavi de sediu, unde proprietarii unei şaormerii şi-au amenajat sală de mese pe trotuar. Au ocupat o parcare publică, de zece locuri şi au îngustat spaţiul destinat pietonilor care traversează intersecţia de la Piaţa Dristor.

Oficialii primăriei sectorul 3 recunosc că au 30 chioşcuri amplasate ilegal, pe care se pregătesc să le demoleze.

Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3: Pentru construcţiile de acest tip, cărora le-a expirat autorizaţia de amplasare pe domeniul public, au fost emise deja două dispoziţii de primar pentru desfinţare.

În acest moment, în Bucureşti sunt aproximativ 400 de chioşcuri de carte şi presă, în jur de 500 de florării stradale şi peste 800 de chioşcuri alimentare.

La începutul anilor 2000, primarul de atunci al Capitalei Traian Băsescu a demolat peste 25.000 de chioşcuri şi tarabe.

Primăria Capitalei nu a comentat până la această oră situaţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri