Carmen Dan: Românii nu vor fi urmăriți prin cipul din noua carte de identitate

Data actualizării: Data publicării:
noua ci

Cartea electronică de identitate se pregăteşte să intre în portofelul nostru, relatează Digi24. Proiectul de lege a fost prezentat astăzi de ministrul de Interne, care i-a asigurat pe cei care se tem de noul act, că nu vor fi obligaţi să folosească documentul cu chip. Pentru ceilalţi, schimbarea aduce avantaje, iar noutatea este că şi bebeluşii vor putea să aibă noul act.

Va oferi garanţii suplimentare de securitate, fiind un document imposibil de falsificat”, a spus Carmen Dan.

Noile cărţi electronice de identitate vor semăna cu cardul bancar. Ideea este că îl vom putea folosi peste câţiva ani şi ca să plătim taxe şi impozite. În plus, ne va scăpa de alt plastic.

Caracteristicile cardului de sănătate vor fi preluate de cartea electronică de identitate. Practic, nu vom mai folosi cardul iar toate datele vor fi incluse în noul buletin, datele fiind stocate cu ajutorul unui chip special.

Cartea de identitate va fi schimbată când expiră cea veche, iar cei care se tem că pot fi urmăriţi cu ajutorul chip-ului, sau nu o vor din motive religioase, au libertatea să folosească în continuare vechiul tip de document.

Noutatea absoluta este că această carte de identitate este destinată inclusiv bebelușilor. De la 0 la 14 ani, iar valabilitatea va fi de doi ani.

Pentru persoanele cu vârste între 14 și 18 ani, valabilitatea cărții de identitate va fi de patru ani. Zece ani va fi valabil noul buletin pentru persoanele de peste 18 ani.

„Pentru copiii care nu au încă 12 ani împliniţi nu se va solicita amprentarea acestora”, a mai spus ministrul de Interne.

Documentul electronic de identitate va cuprinde pe lângă datele clasice şi amprentele posesorului. Ca să poată începe emiterea lui, proiectul de lege trebuie să treacă de dezbaterea publică şi apoi să fie votat de parlamentari. Până atunci, ministrul Afacerilor Interne a ţinut să elimine un mit: „Persoanele nu pot fi urmărite pe baza chip-ului conţinut de cartea de identitate.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri