Castel cumpărat de o firmă britanică

Data publicării:
castel renovat

Aflat la doar 19 km de Săvârşin, castelul Salbek din Pietriş, construit în stilul neoclasic a avut numeroase destinaţii de-a lungul anilor. Imobilul a fost construit pentru contele Salbek, important nobil al zonei. Şi dacă pe vremuri, legenda spune că aici erau judecaţi supușii domeniului, după naţionalizare locul a fost pe rând şcoală ajutătoare şi sanatoriu pentru recuperarea bolnavilor psihic.

Dan Condre, reporter Digi24: „Castelul are 24 de încăperi, totalizând o suprafaţă construită de aproximativ 1000 de metri pătraţi.”

Din 2009, de când a fost retrocedat, castelul a fost părăsit, însă acest lucru s-ar putea schimba în următoarele luni. Deşi nu şi-au dezvăluit încă identitatea, noii investitori au declarat intermediarilor că vor să restaureze imobilul.

Constantin Prisecaru, director casă de licitaţii: „Vor să dezvolte un centru de protecţie naturală, de a introduce acest castel în circuit public.”

Autorităţile, dar şi localnicii speră că această investiţie va atrage după ea şi alte oportunităţi pentru dezvoltarea zonei.

Irina Onescu, primar Comuna Petriş: „Pentru comunitatea Petriş este unul dintre cele mai importante demersuri din ultimii ani pentru că asta înseamnă locuri de muncă, asta înseamnă că o proprietate istorică va putea fi în curând admirată de vizitatori şi de săteni deopotrivă.”

Mă gândesc că se fac locuri de muncă. Mă bucur că fie!”

***

E foarte bine, numai să se facă ceva din el!”

***

E foarte bine, să se facă ceva pentru localitate, să fie ceva aicea pentru noi, să facă locuri de muncă.”

Vânzarea castelului Salbek din Petriş nu a fost încă finalizată oficial. Mai e nevoie ca Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Petriş să renunţe la dreptul de preemţiune. Deşi nu a fost făcută publică suma pentru care a fost adjudecat, membrii casei de licitaţii au precizat că domediul s-a vândut peste estimarea maximă care a fost de 450 de mii de euro. Pe o rază de 50 de km, în aceeaşi zonă mai sunt încă trei castele, în afara celui de la Săvârşin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri