Cățel salvat de la moarte de un chirurg uman

Data publicării:
catel

Jean este un Golden Retriever norocos şi luptător. Deşi medicii nu-i mai dădeau nicio şansă şi trebuia eutanasiat, acum aleargă vesel prin parc. A avut norocul ca stăpânul lui să fie chirurg cardiolog. Deşi în fiecare zi operează oameni, medicul a făcut pentru prima dată o operaţie la un câine, alături de încă un coleg şi de medici veterinari. „Unde există o şansă, merită să faci orice pentru a salva o fiinţă”, spune chirurgul.

Ileana Badiu iubeşte animalele şi are grijă de ele, dintotdeauna. Jean este membru al familiei de 12 ani, alături de două pisici.

Reporter: Jean e jucăuş, chiar dacă e în vârstă, dar acum o lună şi jumătate a trecut printr-o situaţie de viaţă şi de moarte.
Ileana Badiu: Da, a fost ceva îngrozitor. Căţelul nu avea absolut nimic, doar că brusc aşa duminică dimineaţa şchiopăta de piciorul din spate. Până seara i s-au umflat ambele picioare, dar într-un hal care nu poate fi descris în cuvinte. A doua zi am plecat la o doamnă doctor chirurg cardiolog specialistă pe doppler venos, ocazie cu care a constatat că are un cancer, o tumoră mare pe suprarenală, care e meteahna acestor căţei, într-adevăr.

Mai mult, tumora invadase şi vena cavă. Situaţia era atât de gravă încât medicii i-au sfătuit pe stăpâni să îl eutanasieze a doua zi.

Ileana Badiu: Mi-a spus „Doamnă, niciun câine nu a fost operat niciodată de aşa ceva în România, poate în străinătate şi eventual un chirurg experimentat uman să poată opera aşa ceva. Şi mie atât mi-a trebuit. Soţul meu fiind un chirurg cardiac experimentat uman.

Cătălin Badiu este şeful secţiei de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Când soţia i-a spus să opereze căţelul, a avut îndoieli din cauza vârstei. Era ca şi cum ar fi operat un om de 80-90 de ani.

Conf. dr. Cătălin Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculară: În momentul în care am văzut că există cel putin teoretic o şansă, am considerat că e bine să încercăm acest lucru. Au existat nişte serii în SUA care au fost publicate cu o mortalitate destul de mare, dar au existat şi câteva cazuri descrise, la care câinii au supravieţuit si asta a constat foarte mult în decizia noastră, am zis să încercăm să facem tot ce se poate.

CHIRURGUL LA NEVOIE SE CUNOAŞTE

Cătălin Badiu s-a documentat o noapte întreagă, iar a doua zi dimineaţa era în sala de operaţie alături de un alt coleg chirurg cardiovascular uman şi de medici veterinari. Nu era timp de pierdut.

Dr. Alexandru Vasilescu, medic primar chirurgie cardiovasculară: Întâmplarea face că am operat asemenea cazuri la om. Sunt complicate. Invazia unui cancer într-un vas mare de sânge cum e vena cavă e ceva cu un potenţial de evoluţie destul de prost.

Dr. Constantin Ifteme, chirurg veterinar: Am fost la un moment dat zece mâini în interiorul abdomenului lui Jean pentru că zona este foarte îngustă şi degetele noastre le foloseam ca pe nişte depărtătoare. A fost o experienţă pe care n-o s-o uităm niciodată!

SOLIDARITATE DE... CÂINE

După cinci ore în sala de operaţie, au reuşit să îl salveze pe Jean. Următoarele zile au fost însă critice, iar cel mai greu moment a fost când a început să piardă sânge.

Dr. Bianca Bofan, anestezist: Toate complicaţiile apar de obicei post-operator. Dacă ai reuşit să trezeşti pacientul asta nu înseamnă că s-a terminat. Noi am păstrat legătura cu medicii umani pe toată perioada și încă păstrăm legătura, a fost foarte important mai ales în perioada în care Jean a prezentat acele sângerări, ei ne-au dat informaţii preţioase despre ce se întâmplă în medicina umană şi despre cum am putea şi noi să acţionăm.

Ileana Badiu: În afară de medicii care au fost cu tot sufletul alături de Jean ştiu că au fost şi mulţi oameni pe care nu îi cunoaşteai alături de voi în momentul în care ai postat că aveţi nevoie de sânge. Da, a fost impresionantă solidaritatea oamenilor în contextul ăsta când Jean a început să piardă sânge și era toată lumea înnebunită că pierde sânge şi că trebuie urgent şi trebuia de Golden Retriever, eu am postat pe facebook. Până seara au fost 50 de căţei care au donat, până în weekend 200, cert este ca am facut rost de sange, plasma și asta a contribuit la salvarea lui Jean.

Solidaritatea unor necunoscuţi i-a impresionat pe stăpânii lui Jean. De altfel s-au şi întâlnit cu donatorii, după ce căţelul şi-a revenit. Ba mai mult, şi-a revenit spectaculos de repede!

TELEMEDICINA, DE SUCCES ŞI ÎN CABINETELE VETERINARE

Dr. Constantin Ifteme, chirurg veterinar: Noi am sperat şi am crezut în şansa lui. În primul rând părinţii lui au crezut în şansa lui, ne-au dat şi nouă foarte mult curaj, am citit foarte multe studii, am avut ajutorul unui coleg din afara ţării care se mai întâlnise cu astfel de cazuri.

Fausto Brandao este chirurg veterinar în Portugalia. A vrut neapărat să îl cunoască pe Jean, aşa că a venit în România. Şi el a participat la salvarea lui, deşi nu a fost fizic în sala de operaţie, ci online, cu ajutorul sistemului de telemedicină.

Dr. Constantin Ifteme, chirurg veterinar: În sistemul de lampă de chirurgie avem o cameră care filmează exact zona în care intervenim şi se poate transmite oriunde în lume.

Fausto Brandao, chirurg veterinar: Am putut verifica totul la fiecare jumătate de oră, am avut acces în timp real la analizele de sânge, la evaluări. În vremurile noastre nu trebuie să fii prezent fizic pentru a participa la aşa ceva!

MEDICII, CEI MAI BUNI PRIETENI AI LUI JEAN

Performanţă, dăruire, solidaritate. Medici umani, veterinari, asistente, dar şi oameni simpli au contribuit la salvarea lui Jean. Cu toţii recunosc că au învăţat multe de la acest suflet.

Dr. Bianca Bofan, anestezist: Am dormit lângă el, am deschis sute de cărţi, am citit zeci de articole, am dat zeci de telefoane şi ne-am demonstrat cât de important este să fii medic în adevăratul sens la cuvântului.

Dr. Constantin Ifteme, chirurg veterinar: Eu personal am stat opt zile zi şi noapte alături de Jean, nu am văzut lumina soarelui aproape 7-8 zile.

Ileana Badiu: Am învăţat că pe lume nu eşti singur şi că dacă ceri ajutorul îl şi primeşti. Mulţi dintre noi nu cerem ajutorul. Că dacă gândeşti pozitiv lucrurile se întâmplă, că minunile există, dar că minunile sunt înfăptuite de oameni.

Dr. Alexandru Vasilescu, medic primar chirurgie cardiovasculară: Pentru mine operatul unui câine a fost cu surprize: ficatul câinelui e diferit decât al omului, e o anatomie diferită, nu atât de diferită din fericire, astfel încât am putut să facem ceva similar cu ce am făcut la om.

Conf. dr. Cătălin Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculară: S-a confirmat ceva ce am ştiut tot timpul: unde există o şansă, cât de mică e ea, merită să încerci să faci orice pentru a salva o fiinţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri