Cazul Spitalul Judeţean Ilfov | Pacienţi căraţi cu cearşaful

Data publicării:
paturi spital camera

„Pacientul respectiv ar trebui să stea drept, pe orizontală, pus pe targă. Este cărat cu cearceaful până la capătul scărilor, pus pe targă şi transferat la terapie intensivă”, spune un medic din Spitalul Judeţean Ilfov despre un bolnav cu afecţiuni cardiace.

Secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean Ilfov are 20 de paturi şi tot atâţia bolnavi pentru care internarea seamănă cu o ruletă rusească.

„Ei sunt internaţi, iniţial, ca pacienţi cu complicaţii. Dacă face un infarct pacientul respectiv, până vine terapia intensivă, se instalează brancardierul la capătul scărilor. În timpul acesta, medicul anestezist cu asistenta urcă pentru a acorda primul ajutor. Este pus în cearceaf, se caută o poziţie corespunzătoare. Pacientul respectiv ar trebui să stea drept, pe orizontală, pus pe targă. Este cărat cu cearceaful până la capătul scărilor, pus pe targă şi transferat la terapie intensivă”, explică medicul.

Întrebat de ce pacientul nu este transportat cu patul mobil, aşa cum trebuie, medicul răspunde simplu: „Pentru că acel pat nu are loc pe acel hol.”

Am să mă informez, nu am cunoştinţă despre aceste lucruri. Sunt persoane care pot să declare tot felul de lucruri. Transportul pacienţilor se face conform legii, conform circuitelor existente în spital”, declară Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Judeţean Ilfov.

Sub protecţia anonimatului, medicul îşi continuă dezvăluirile.

Reporter: Aţi folosit vreodată materiale de unică folosinţă de două ori?

Medic: Da, s-au resterilizat.

Reporter: Ce anume?

Medic: Compresele sterile, uneori şi fire. Compresele care erau folosite la intervenţii chirurgicale efectuate în blocul operator, cele care rămâneau curate, erau resterilizate.

Reporter: Şi procedura ce spune?

Medic: Că ar trebui să se arunce. Firele au două ambalaje. Un ambalaj care este desfăcut de asistentă şi pus pe masă, iar apoi e desfăcut de medic ca să fie pus pe ac. Dacă rămâneau firele nedesfăcute de medic, se refoloseau.

Reporter: Procedura ce spune?

Medic: Procedura spune să nu se mai folosească. Mânuşile de unică folosinţă erau refolosite de mai multe ori la diverse activităţi ale infirmierelor.

Reporter: Adică, lucra la un pacient şi, apoi, mergea la un altul?

Medic: Da, cu aceleaşi mânuşi.

Managerul spitalul neagă categoric că există asfel de situaţii.

Patricia Delia Ene: De când am luat eu spitalul, de trei luni, nu. Ce a fost înainte, n-aş putea să vă confirm.

Reporter: Unul dintre medici ne spunea că se desfac comprese, firele se desfac din primul ambalaj şi se folosec din nou.

Patricia Delia Ene: Nu am cunoştinţă despre acest aspect, voi verifica.

Reporter: E adevărat că infirmierele folosesc mânuşile la mai mulţi pacienţi?

Patricia Delia Ene: Nu am informaţii despre acest lucru şi nu cred.

Ar trebui legaţi direct cei care fac aşa ceva. asta este crimă. în locul acelor medici, eu aş ieşi în stradă”, spune Cristian Hotoboc, preşedintele Alianţei Pacienţilor.

Încă de săptămâna trecută, Digi24 a prezentat în exclusivitate mărturiile unui medic angajat la Spitalul Clinic Ilfov. Acesta a vorbit despre neregulile grave din spital, iar pacienţii şi chiar autorităţile n-au făcut decât să confirme. După difuzarea primului reportaj, sursele noastre ne-au povestit cum s-au făcut imediat achiziţii de materiale sanitare, dar şi cum directorul medicat ar fi făcut o criză de nervi cu subordonaţii săi.

„Mi-e jenă să folosesc injuriile pe care le-a adresat: ,Dacă-l prind pe care a vorbit la televiziune, fir-aţi ai dracului cu toţii, o să zboare din spital!”, spune unul dintre medici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri