Ce spune Ministerul Muncii în cazul tinerei poete rămase fără pensie de invaliditate pentru că a scris o carte

Data actualizării: Data publicării:
fata cu cartea 2

O tânără bolnavă de scleroză multiplă a pierdut pensia de invaliditate din cauza unei cărți de poezii. Cazul Laurei Florescu a suscitat un val de revoltă și comentarii pe rețelele de socializare.

„M-am gândit să scriu o carte, eu scriu de mult timp poezii, de când m-am îmbolnăvit și toată lumea zicea: Scrie o carte! Zic: OK și am scris o carte. Nu m-am îmbogățit, din contra, trebuie să dau banii înapoi. Pentru că eu nu am drept de muncă și am făcut venituri necuvenite, mi se oprește pensia pe luna în care am luat banii pe carte”, a explicat Laura Florescu pentru Digi24.

În luna iunie, editura i-a virat în cont 260 de lei pentru drepturi de autor, sumă care înseamnă 10% din vânzarea celor câteva sute de cărți ale ei.

Pentru funcționarii Casei Județene de Pensii Suceava, acești bani reprezintă sume încasate necuvenit, pentru că în actele din dosarul său de pensii scrie că femeia de 37 de ani este în incapacitate totală de muncă.

De aceea, vineri, femeia a primit o notificare prin care este somată să returneze pensia de boală de 520 de lei pe care a primit-o în luna iunie.

Femeia vrea să dea acum statul în judecată.

Între timp, a reacționat și Ministerul Muncii. Potrivit Mediafax, ministerul a precizat că plata pensiei a fost suspendată doar pentru o lună și că femeia ar fi putut opta pentru pierderea temporară a capacităţii de muncă. Ministerul informează că vineri au fost demarate verificări, urmând ca luni să primească un raport final de la Casa de Pensii Suceava privind acest caz.

„Din primele date rezultă că doamna încasează prestaţie pentru handicap (pe de o parte) şi pensie de invalid (pe de altă parte), aceasta din urmă ca urmare a pierderii totale a capacităţii de muncă. În acest din urmă caz, al pensiei de invaliditate, nu ai voie să obţii venituri, scrie în lege. Legea prevede şi pierdere temporară a capacităţii de muncă, situaţie în care ai voie să munceşti parţial, dar dumneaei nu se încadreaza în această categorie. Doar pentru luna în care a obţinut venituri, aşa cum ne-a sesizat ANAF, Casa de Pensii Suceava i-a suspendat pensia de invaliditate. Prestaţia pentru handicap nu este condiţionată de a munci, iar aceasta nu i-a fost afectată”, explică Ministerul Muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri