Cea mai reprezentativă construcție a dacilor a fost recondiţionată

Data publicării:
templu sarmizegetusa

O construcție reprezentativă pentru fosta capitală a statului dac de la Sarmizegetusa Regia, templul mare circular, a fost refăcut. Cei aproape 120 de stâlpi care susțineau acoperișul sanctuarului au fost înlocuiți. Este prima modificare făcută în interiorul sitului în ultimii 40 de ani. Banii alocați lucrărilor, adică 80.000 de lei, au venit din bugetul județului. Autoritățile spun că au deja în plan un proiect și mai amplu de restaurare și conservare a vestigiilor antice din Munții Orăștiei.

Prima modificare în situl de la Sarmizegetusa a vizat marele sanctuar circular. Vechii stâlpi de lemn, putreziți sau arși de la lumânările aprinse de turiști, au fost acum înlocuiți. În antichitate, edificiul a fost distrus sistematic de romani, iar momentul dispariției sale punctează, simbolic, sfârșitul religiei dacilor.

„Templul mare circular domina prin anvergura sa întreaga zonă sacră a Sarmizegetusei Regia. Acoperișul său în formă conică era susținut de stâlpi de lemn. Aceștia au fost prima dată reconstituiți în anii 80, iar acum au fost înlocuiți, după mai bine de 4 decenii”, relatează Andrada Velciov, reporter Digi24.

Primele săpături arheologice la Sarmizegetusa Regia au fost făcute în anul 1927 și au scos treptat la iveală o adevărată capitală. Schimbarea celor 117 stâlpi din cea mai reprezentativă construcție a dacilor a costat 80.000 de lei, bani alocați de Consiliul Județean Hunedoara.

„S-au respectat întocmai dimensiunile stâlpilor dinainte, este din lemn de stejar, tratat, un lemn care avem garanția că va mai rezista zeci de ani. Arheologii au lucrat zi și noapte acolo, astfel că tot ce am făcut să fie cu descărcare arheologică”, spune Sorin Vasilescu, vicepreședinte CJ Hunedoara.

Anul trecut, fosta capitală a statului dac a fost vizitată de peste 60.000 de turiști, iar în primele 10 luni ale anului aici au ajuns 80.000 de oameni. Odată cu anotimpul rece, numărul vizitatorilor este tot mai mic, dar cei care ajung în zonă sunt fascinați de ceea ce găsesc.

„Este impresionant de frumos și simți într-adevăr energia pozitivă. Este bine, trebuie să vedem ce a fost înainte”, spune un turist.

Alături de Blidaru, Costești și Piatra Roșie din Munții Orăștiei, Sarmizegetusa Regia face parte începând din anul 1999 din patrimoniul cultural UNESCO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri