Cele mai bune metode de a investi banii

Data publicării:
BANI PORTOFEL-4

Dobânzile coborâte la minime istorice îi fac pe investitori să caute profitul în lux şi artă. Se vede cel mai bine în Suedia, care experimentează de multă vreme cu banii ieftini. Această casă de licitaţii din Stockholm a observat cum explodează numărul celor interesaţi de mobilă scandinavă. În acelaşi timp, explodează şi preţurile. Bukowskis are acum la vânzare un scaun care costă nu mai puţin de 17.000 de dolari.

Şi benzile desenate atrag hoarde de investitori. Prima revistă cu Thor s-a vândut recent la un preţ de 1.800 de dolari. E însă pe un segment inferior al pieţei - prima ediţie a benzii desenate Dandy, celebră printre cunoscători, se vinde acum la preţuri de la 7.000 de dolari în sus. În 1939 când a fost tiparită costă jumătate de coroană în vechii bani englezeşti. În ultimii ani însă preţul e împins în sus nu de colecţionarii pur sânge, ci de investitori.

Preţurile galopante însă se autoalimentează - dacă în 2014 un scaun a costat 10.000 de euro, creşterea cererii îl poate duce la 15.000 anul viitor şi la 20.000 în doi ani fiindcă tot mai mulţi oameni sunt tentaţi să investească ştiind că ies bani frumoşi.

Mulţi observatori cred însă că avem de-a face cu bula speculativă de manual - care umflă preţurile pierzând legătura cu realitatea, pentru că mai apoi să pocnească şi să prăbuşească preţul activelor, precum cel al caselor în criză. Paradoxul e că apetenţa pentru active riscante precum revistele sau mobila a apărut tocmai de pe urma unor dobânzi gândite să scoată lumea din criză.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri