Cinci vieți salvate după ce o fetiță a murit la săniuș

Data publicării:
`spital iasi

O poveste impresionantă vine de la Iaşi. Cinci oameni au primit şansa la o nouă viaţă datorită unei copile de 11 ani. Fetiţa s-a stins, după un accident la săniuş, iar părinţii ei au fost de acord să-i doneze organele. Ficatul, rinichii şi corneea au fost prelevate pentru a fi mai apoi transplantate unor pacienţi care au simţit că s-au născut a doua oară, relatează Digi24.

Pentru medicii din Iaşi, operaţia de prelevare de organe a fost o premieră - fata de 11 ani a fost printre cei mai tineri donatori. Copila nu a mai putut fi salvată după o lovitură la cap, la săniuş. Părinţii ei au fost de acord ca fiica lor să dea o nouă viaţă unor oameni în suferinţă.

„M-a sunat nevasta mea şi mi-a zis: Hai să donăm, dacă e treaba de asta! Să dăm să trăiască altul, să fie mai bine! Poate îi dă Dumnezeu sănătate să trăiasca. Poate îl mai văd şi eu odată, să vină pe aici”, spune Constantin Huminic, tată .

„Chiar ma gândesc și sunt liniştită într-un fel într-o parte a sufletului ca trăieşte cineva prin dânsa”, spune Maria Ungureanu, bunica.

„S-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea, ţesuturi mai multe nu s-au putut preleva pentru că normele nu prevăd prelevări de la copii”, afirmă Raluca Neagu, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.

Cinci oameni au început astfel o viaţă nouă. Ficatul şi un rinichi au fost preluaţi de medicii din Bucureşti, iar în Iaşi s-au făcut trei transplanturi - două de cornee şi un altul de rinichi.

„Primitorul este un pacient de 35 de ani aflat de un an de zile în program de dializă, făcea 3 şedinţe de dializă pe săptămână”, spune Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon, Iaşi.

Pe listele de aşteptare din Iaşi sunt aproape 400 de bolnavi care aşteaptă un transplant renal şi alţi 20 care au nevoie urgentă de un transplant hepatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri