Copii bătuţi şi sedaţi în centre de plasament

Data publicării:
copil abuz

Unul câte unul, angajaţii au fost aduşi la Complexul Social de Servicii „Sfânta Maria” din Sectorul 1 al Capitalei, să asiste la percheziţii. Poliţiştii şi procurorii căutau dovezi despre eventuale abuzuri asupra celor 23 de fete cu vârste între 7 şi 21 de ani îngrijite în centru.

„Mai mulţi angajaţi ai acestui centru social sunt bănuiţi de anchetatori că încă din 2014 i-ar fi maltratat pe copii şi le-ar fi administrat tratamente fără recomandarea unui medic. Mai mult decât atât, le-ar fi furat din banii, mâncarea şi hainele pe care le-ar fi primit de la organizaţii neguvernamentale”, transmite corespondentul Digi24.

21 de salariaţi sunt cercetaţi pentru rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

În perioada 2014 - 2016, 22 dintre cei 37 de rezidenţi ai centrului ar fi primit tratament psihiatric. Dintre aceştia, 8 nu au fost niciodată internaţi pentru afecţiuni psihice, iar 5 au fost internaţi doar pentru emiterea certificatului de orientare şcolară. Medicul psihiatru decidea cu privire la aceste trimiteri fără să examineze minorele, doar pentru că acestea îi deranjau pe angajaţii centrului, spun procurorii.

Surse din sistemul de Protecţie a Copilului spun că doi dintre copii primeau tratament cu sedativ puternic, acelaşi folosit şi în cazul copiilor din centrul din Braşov, unde a început o anchetă cu o zi în urmă.

Medicamentul ăsta, în ani de zile, prosteşte şi scade IQ-ul individului. Ce se mai poate întâmpla? Poate să apară o formă permanentă de Parkinsonism sau foarte gravă, acută, de parkinsonism care se cheama dischinezie tardivă”, explică medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Cele 23 de fete au fost transferate din centru şi primesc acum asistenţă psihologică.

Ne punem problema sănătăţii acestor copii. Şi credem că ei ar trebui să fie supuşi unor investigaţii medicale nu numai psihologice, pentru că dacă erau într-adevăr sedaţi şi erau sedaţi de multă vreme atunci ne punem problema unei crize de abstinenţă sau lucruri legate de dependenţa de astfel de substanţe”, spune Daniela Gheorghe, directorul executiv Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului aşteaptă finalizarea anchetei procurorilor.

Am sprijinit desfăşurarea acestei anchete pe care o întreprinde Parchetul acum”, spune Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii.

Toţi angajaţii Centrului „Sfânta Maria au fost duşi la Poliţia Capitalei, pentru audieri.

Mai mulţi copii de la Centrul de plasament „Dacia” din Jibert au refuzat să mai ia tratamentul prescris de psihiatru. Se simţeau rău, adormeau în timpul orelor la şcoală sau, dimpotrivă, erau foarte agitaţi.

„Unu sau doi copii au refuzat medicaţia, ea se dădea în prezenţa asistentei, asistenta le administrează. Fie erau agitaţi, fie erau foarte blegi”, spune Daniela Luca, directoarea adjunctă a Direcţiei de Protecţie a Copilului Braşov.

Şefii centrelor de plasament din care, în toaman anului trecut, patru copii au fost transferaţi la „Dacia” spun că nu îşi explică de ce acum aceştia se poartă ciudat. Ei au fost mutaţi pentru a avea condiţii mai bune.

Aveau medic, aveau asistent medical, aveau logoped, aveau de toate, era altceva”, explică Gabriela Bucurean, şefa Centrului de plasament din Târlungeni.

Directia de Sănătate Publică a cerut acum o reevaluare a copiilor.

În cel mai scurt timp posibil, medicul curant care îi monitorizează pe copii ne va da această evaluare. În cazul în care medicul consideră şi că ar fi nevoie de o reevaluare din punct de vedere psihiatric, atunci se va solicita consult de specialitate”, spune Lavinia Buvnariu, directoarea DSP Braşov.

Numai ca medicul de familie din comuna Jibert, care îi avea pe copii în evidenţă, a anunţat acum o lună că nu se mai ocupă de ei. Într-o discuţie cu reporterul Digi24, acesta a susţinut că a pus la îndoială tratamentul prescris de medicul psihiatru acestor copii.

ONG-urile care monitorizează centrele de plasament întăresc ideea că uneori tratamentul face mai mult rău decât bine.

De cele mai multe ori, din cauza suprapopulării acestor centre, a personalului indolent sau suprasolicitat de atribuţii, atunci aleg calea cea mai simplă şi anume administrarea de sedative cu efecte extrem de grave asupra acestor tineri, pentru ca ei să stea liniştiţi”, atrage atenţia Mădălina Turza, preşedinte Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

La Centrul de plasament „Dacia” a ajuns şi Corpul de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri