Copii în comă alcoolică la 12 ani

Data publicării:
pahare bautura

La 13 ani, ca mulţi adolescenţi de această vârstă, Andrei a încercat să pară bărbat cu ajutorul unor sticle de băutură. A ajuns repede în comă alcoolică şi ştie că a trecut pe lângă moarte.

Andrei Sanda, adolescent: „Într-o zi de vară am ieşit cu nişte prieteni pur şi simplu cu gândul de a ne plimba şi din plimbarea noastră, de la un suc, am început să luăm o bere, am început să luăm ceva mai tare şi aşa m-am trezit pe patul de spital fără a realiza cum am ajuns acolo.”

Medicii l-au salvat, iar prietenii şi familia l-au ajutat să înţeleagă să-şi trăiască adolescenţa fără băutură. Ceea ce şi face de trei ani. Alţi tineri, însă, nici nu îşi pun probleme că alcoolul le distruge sănătatea.

Patriciu Achimaş Cadariu, ministrul Sănătăţii: „Bolile hepatice, care sunt atât de cunoscute, anumite cancere care sunt influenţate, bolile cardiovasculare.”

42% dintre tinerii între 10 şi 18 ani au consumat alcool ce puţin o dată, arată datele UNICEF România. Grav este că vârsta medie de la care încep să bea regulat este 14 ani. Iar aici o mare vină o au părinţii.

Patriciu Achimaş Cadariu ministrul Sănătăţii: „Nu e în regulă să bei o bere cu tatăl tău, la vârsta, da...cum era o reclamă. Chiar nu e în regulă.”

Iar legile trebuie respectate din acest punct de vedere, precizează UNICEF, făcând un apel către autorităţi.

Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România: „Oamenii care vând alcool trebuie să ceară un act de identitate atunci când văd un tânăr că vrea să cumpere alcool şi să-l vândă doar celor care au mai mult de 18 ani. În zonele rurale, după cum ştiţi, pălinca, ţuica şi vinul sunt produse de ... E în regulă pentru mine să încerc, dar nu pentru copii.”

De fapt, la ţară băutura se fabrică acasă. Şi tot acolo se bea mult. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în zona Olteniei se consumă lunar cel mai mult alcool, adică 3,8 litri de persoană. Pe locul doi este regiunea Moldovei, cu 2,9 litri. Iar modelul adulţilor e urmat de copii.

Cred că şi de la 14 ani. Vi se pare normal? Nu. Vă daţi seama că nu. De ce credeţi că s-a ajuns aici? Să bea aşa devreme? Democraţia asta. Părinţii nu stau tot timpul după el"

„Dacă beau părinţii, beau şi ei. Ce vede în curtea lor fac şi ei.”

Campania antialcool a UNICEF, realizată cu sprijinul ministerelor Sănătăţii şi Tineretului, înseamnă difuzarea de spoturi video, dar şi discuţii în şcoli cu profesori, părinţi şi medici din toată ţara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri