CTP: De ce au alfabetizat comuniștii populația

Data actualizării: Data publicării:
ctp vorbind

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 „fenomenul” oficialilor români, tot mai mulți, care fac greșeli de gramatică sau se exprimă incorect, printre ei numărându-se inclusiv ministrul educației și cel al justiției. În spatele acestei tendințe stau niște reflexe comuniste, spune editorialistul, care a explicat de ce comuniștii au fost interesați de alfabetizarea populației. Iar în final a folosit cuvinte foarte dure pentru a-i sancționa în stil pamfletar pe politicienii prezentului care nu stăpânesc bine limba română.

„Ce-i cu oamenii ăștia de vorbesc așa limba română? De ce nu le pasă? De ce sunt aroganți? Absolut aroganți! Ce, ați văzut la Pop (ministrul educației - n.r.) ăsta vreun regret? Mda, nu prea am vorbele la mine, dar am faptele. Ia, ziceți-i ceva lui Menestrel Tudorel ăsta! Niciun fel de problemă, nu-l interesează când vorbește românește. Ăsta, Călin Matei, se amuză...Deci, ce în spate?” se întreabă Cristian Tudor Popescu. „Păi în spate e atitudinea reală față de cultură, față de limba română a politrucilor comuniști, a activiștilor comuniști”, explică jurnalistul. 

„De altfel, dl. Pop a și zis: Nu tot în comunism, în legătură cu învățământul, era rău. În spatele exprimării ăsteia se află un loc comun pe care îl auzim de multe ori: domnule, comuniștii au alfabetizat populația! Și așa este. Populația României era, într-o proporție imensă, analfabetă în perioada interbelică. Și comuniștii au introdus un proces de alfabetizare. Întrebarea este: de ce? De ce au făcut ei asta? Din dragoste pentru...Erau niște iluminiști așa, ca de secol XVIII, ce doreau să lumineze masele, de ce-au făcut asta?”, întreabă retorc Cristian Tudor Popescu.

Și aduce imediat explicația: „Oamenii ăia nu aveau nicio treabă, țăranii, cu doctrina comunistă. Le citea unul ziarul, în Poiana lui Iocan, și ăilalți comentau pe lângă el. Niște rudimente de doctrină comunistă trebuia să le intre în cap într-un fel sau altul. În ce fel, care era mediul prin care se transmiteau atunci propaganda și manipularea? Era ziarul! Ziarul era instrumentul de bază al propagndei comuniste, cu tot trecutul, de la Iskra (Scânteia) lui Lenin, trecând prin Pravda. Deci, pentru a manipula populația, aveau nevoie de persoane alfabetizate”, spune CTP.

„S-a spus că a fost finanțată cultura de către statul comunist. Păi bineînțeles. În ce scop? În același scop, pentru ca formele culturale să fie umplute cu propagandă și manipulare comunistă, în proporție de 60-70 la sută. Proporțiile leniniste, că Lenin spunea că nu trebuie să faci totul propagandă în cultură, e suficient 60 - 40 la sută. Nu 100 la sută! Pentru că omul, ca să înghită propaganda, are nevoie și de divertisment, să-l aduci într-o stare. Pentru că omul când râde, când e bine dispus, i se deschid niște canale și este mult mai vulnerabil la mesajele pe care vrei tu să i le vâri acolo. Și de aceea e nevoie și de o glazură din aceasta a divertismentului, a filmelor de acțiune, a umorului, pentru ca să-și vâri propaganda. De aceea au finanțat cultura comuniștii, de aceea au alfabetizat populația”, a punctat CTP.

„Dar uitați-vă cum vorbeau toți înalții responsabili comuniști, în cap cu Ceaușescu. Toți erau agramați, erau analfabeți funcțional, cu improprietăți de limbaj înspăimântoare. Uitați-vă cum vorbea marele intelectual al partidului, Corneliu Mănescu! Te doare mintea! L-am văzut și eu după Revoluție vorbind pe acest mare intelectual. L-am văzut vorbind pe Andrei Ștefan, ministrul de externe. Marele intelectual al Partidului Comunist! Vai de capul lor cum vorbeau! De ce? Pentru că intelighenţia etă gavno, ceea ce înseamnă inteligenţa e căcat. Lenin. Partidul nu dădea, de fapt, 2 bani. Dimpotrivă. Cultura luată în serios și asimilată, vorbirea corectă a limbii române gramaticală erau considerate semne de slăbiciune.

Erai un intelectual şovăielnic în momentul în care erai prea intelighent”, și-a continuat Cristian Tudor Popescu explicațiile.

„Modul de a vorbi incorect românește era o marcă a adevăratului politician, puternic, din popor. Cum a spus și dl. Pop: eu sunt un om modest, din popor. Care ce înseamnă, de fapt? Înseamnă dispreț de tip proletaroid faţă de cei care nu sunt modeşti, din popor. Aceasta e atitudinea adevărată a aparatcikului comunist până la vârf  față de limba și cultura română. Niciodată nu trebuia să și-o asimileze în mod serios până la capăt, pentru că atunci însemna că erai prea slab, prea intelectual și era clar că nu poate răzbate până în față”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul și-a încheiat dur pamfletul la adresa politicienilor de azi care nu vorbesc corect limba română:  „Aceeași e atitudinea și acum. Toți o au. Uitați-vă la Băsescu, la toți cei
care au comis greșeli de gramatică în vorbire. Niciunul nu regretă asta, pentru că știe că asta e marca politicianului adevărat: el e șmecher, e deștept! Să vorbească corect  românește labagiii ăia de intelectuali! Asta este ceea ce ne-au demonstrat domnul Pop, domnul (deputat) Matei, care a instigat la abandon școlar, și toți ăștia care își bat joc, care râd, de
limba română!”.

Citiți și:  CTP: Cum ar suna teorema lui Pitagora spusă de ministrul Pop

Rectificare din partea lui CTP, după o intervenție la Digi24

CTP a fost eliminat în liceu. Amintiri despre școală ale jurnalistului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri