Cum procedăm când suntem atacați cu o armă

Data publicării:
atac cu pistolul exe

Ce facem în situaţia în care suntem ameninţaţi cu o armă? Specialiștii spun că ar fi necugetat să reacționăm violent și ar trebui să avem o singură prioritate: siguranţa proprie, chiar dacă asta ar însemna să îl lăsăm pe agresor să ne jefuiască. Iată care sunt secretele supravieţuirii într-o situaţie periculoasă.

- Dă-mi tot ce ai la tine sau te împuşc!

Un astfel de scenariu se poate întâmpla oricând. Iar primul sfat al specialiştilor este ca, într-un astfel de caz, să ne păstrăm cumpătul, chiar dacă suntem amenințați cu un pistol sau cu un cuțit.

Să ne gândim că viaţa este cel mai de preţ lucru. Eu îi sfătuiesc să ofere lucrurile cerute fără să se împotrivească. O armă de foc este extrem de periculoasă în mâinile unui infractor”, spune cpt. Ciprian Năstase, comandant detaşament Direcţiei Generale de Jandarmi București.

Să păstrăm un ton al vocii liniar, să nu încercăm să ţipăm sau să-l agresăm verbal, în felul acesta reuşim să-i păstrăm calmul”, spune psihologul Anca Boalcă.

Dincolo de teama care apare inevitabil, recomandarea specialiştilor este să ne concentrăm şi pe alte aspecte.

„Am putea vedea ce caracteristici are arma, culoarea, marca, să reţinem semnalmentele atacatorului, culoarea ochilor, înălţimea, tenul, părul, obiectele vestimentare, vocea, semne particulare, tatuaje, orice ar putea duce la identificarea lui”, mai spune căpitanul Ciprian Năstase.

Informațiile adunate, chiar şi atunci când suntem amenințați, ne oferă din start un avantaj asupra agresorului. După finalizarea conflictului, informațiile despre atacator pot duce la prinderea lui în timp destul de scurt.

Important este şi spiritul civic.

- Trecătorii ar trebui să fie vigilenţi, să fie solidari, nu să pună capul în pământ... chiar dacă nu aş putea să sun eu la poliţie ar trebui să sune ei.

Specialiștii nu recomandă folosirea forței decât în situația în care toate căile de negociere s-au epuizat. O ripostă fizică trebuie să fie însă extrem de rapidă: „Suntem ameninţaţi cu o armă de foc de la o distanţă apropiată. Discutăm cu atacatorul, îi oferim obiectul cerut şi cu o mişcare energică, dacă suntem în siguranţă şi stăpânim tehnica foarte bine, îi prindem încheietura concomitent cu ieşirea din raza de acţiune a armei printr-o eschivă laterală şi-l dezarmăm”.

În cazul jafului soldat cu o pagubă de 70.000de lei, la sucursala unei bănci din sectorul 4, variantele de ripostă erau minime, spun specialiştii.

În cazul jafului armat de la această bancă, specialiştii spun că angajata unităţii a procedat corect. Şi-a păstrat calmul şi a colaborat cu agresorul astfel încât a fost evitată o tragedie. Poliţiştii spun acum că este doar o chestiune de timp până când autorul atacului va fi prins”, relatează Cristian Popa, reporter Digi24.

În situaţia unui atac terorist, negociatorii spun că avem şi mai puţine variante de acţiune la îndemână. Cea mai indicată mişcare este să ne aşezăm la pământ dacă se trage cu arma. Nu e recomandat să o luăm la fugă pentru a nu ne transforma într-o ţintă mobilă.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri