Darea în plată, blocată | Reacția inițiatorului legii

Data publicării:
daniel zamfir facebook

Eu sunt convins că lucrurile astea se vor lămuri. Dar ce este cel mai important este că dare în plată intră de astăzi în vigoare. Oamenii pot face notificări și nu mai plătesc, din acel moment, nimic către bancă”, a spus Daniel Zamfir.

Eu nu cred că legea este neclară sau, undeva, inaplicabilă. Vorbim, pur și simplu, despre felul în care notarii publici interpretează acea prevedere din Codul fiscal în legătură cu transferul dreptului de proprietate în situația dării în plată. Profesorul Piperea v-a spus foarte clar că darea în plată din această lege nu poate fi interpretată ca o vânzare”, a adăugat deputatul.

Notarii vor să știe cum se face evaluarea – la valoarea creditului luat de client sau la valoarea de piață a locuinței? Practic, nu se știe pe ce va fi plătit impozit – pe valoarea creditului luat de client la început, pe tranzacție, pe cât mai are de dat băncii?

Răspunsul la această întrebare nu este simplu, a declarat în emisiunea „24 de minute” de la digi24.ro secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș, care spune că problema ridicată de Uniunea Notarilor Publici va ajunge probabil pe masa sa de lucru. „La o primă vedere, pare că articolul în ceea ce privește impozitarea veniturilor din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal – acel 3, 2, 1 la sută – baza de calcul a impozitului ar trebui să fie suma pentru care se face darea în plată, adică totalul creditului plus dobânzi plus suma la zi - datoria ștearsă, pentru că acela e practic venitul pe care l-ar obține: datoria ștearsă în urma dării în plată”, a spus Gabriel Biriș.

Dar trebuie să analizăm, e la o primă vedere asta, a adăugat secretarul de stat.

Întrebat dacă cel care dă casa băncii pentru că nu mai poate plăti ratele va avea de unde să plătească un impozit, Gabriel Biriș a arătat că sunt două probleme – una de cum se calculează și una de capacitate de plată. Cred că trebuia să se gândească inițiatorii la acest aspect, a spus el. Suma nu e foarte mare, vorbim probabil de 1-2 la sută, a adăugat oficialul de la Ministerul de Finanțe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri