Destinație de poveste, inaccesibilă din cauza drumului prost

Data actualizării: Data publicării:
drum

Destinaţii de poveste ajung să fie aproape inaccesibile turiştilor din cauza şoselelor proaste. Un exemplu vine de la una dintre cele mai spectaculoase zone din Banatul Montan. Drumul spre staţiunea Sasca Montană şi spre rezervaţiile Cheile Nerei şi Cheile Şuşarei este un dezastru. E plin de gropi şi denivelări şi nu o dată localnicii au protestat. N-au rezolvat nimic. Au primit doar promisiuni.

Drumul judeţean care duce spre Rezervaţia Cheile Nerei străbate o zonă superbă. Însă şoferii nu o pot admira, pentru că trebuie să fie foarte atenţi la gropile din asfalt care apar la tot pasul. Autorităţile judeţene au promis în urmă cu trei ani că vor investi 7 milioane de euro pentru a reabilita şoseaua, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum.

Turist: “Sub orice critică. Nu se poate, acum o să mergem pe arătură pentru că e groapă lângă groapă. Sunt atâtea pensiuni, sunt Cheile Nerei, cele mai lungi din ţară şi să nu intereseze pe nimeni.”

Turist: “Drumul este foarte rău. Maşinile sunt toate stricate. Uitaţi, suntem cu braţele de la maşini în spate. E minunat, bani peste bani.”

Primarii din comunele care sunt traversate de drumul cu probleme spun că infrastructura proastă îi ţine pe turişti departe de rezervaţie.

Ion Orbulescu primarul comunei Ciuchici: „Mulţi se opresc şi reclamă starea proastă a drumului. Nu este de acum, este, să nu mai zic, de 20 de ani sau mai bine starea acestui drum.”

Probleme nu sunt doar din loc în loc, ci pe întreg trononul de drum până în staţiunea Sasca Montană. Proprietarii de pensiuni spun că puţinii turişti care ajung la ei nu se mai întorc a doua oară.

Ion Bănicioiu, administrator pensiune: „Capitolul drum este problema numărul 1. Fiecare turist îmi spune: ce faceţi cu drumul. E un proverb, sat fără câini, aici e drum fără stăpân. Este groaznic.

Au spus clar: totul este bine, e bine, dar pentru drumul ăsta ne anuţați când se face şi atunci mai călcăm pe aici.”

Rezervaţia Cheile Nerei a fost declarată în luna aprilie destinaţie de ecoturism, recunoscută de Ministerul Turismului. Titlul nu ajută prea mult la atragerea de turişti, dacă infrastructura nu este pusă la punct. O spun răspicat reprezentanţii organizaţiei de ecoturism din regiune.

Raluca Crista, reprezentantul WWF România: „Turiştilor le este greu. Teama noastră este că acele drumuri vor fi practicate de turişti poate o singură dată şi apoi ajungem să investim într-o zonă atât de frumoasă, o destinaţie de ecoturim şi ea să nu îşi îndeplinească criteriile pentu care a fost desemnată.”

Toţi şefii care au trecut pe la conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, instituţie responsabilă pentru starea drumului, au promis să îl vor repara. O altă promisiune vine şi acum.

Oana Treanţă, şeful Serviciului Drumuri a CJ Caraş-Severin: „Bugetul nu a permis în ultimii ani realizarea unor lucrări de întreţinere curentă sau periodică, însă Consiliul Judeţean intenţionează accesarea unor fonduri prin SWERD, strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, pentru modernizarea acestui drum.”

Tronsonul de şosea cu probleme are 17 kilometri şi leagă drumul naţional 57 de localităţile de la poalele rezervaţiei naturale Cheile Nerei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri