Dezinfectanți diluați pentru spitale. Parchetul General începe o anchetă

Data publicării:
spital medic asistenta pacienti-1

Ancheta jurnaliştilor a pornit de la două documente extrem de importante pe care aceştia le-au primit de la un fost angajat al firmei Hexi Pharma, firma care are contracte cu aproape toate spitalele de stat pentru distribuirea dezinfectanţiilor, dar şi cu spitalele private. Potrivit documentelor prezentate de tolo.ro, în reţeta pentru producerea a două tipuri de substanţe antiseptice Thor şi Suprasept erau folosite concentraţii de până la 9 ori mai mici ale unor ingrediente decât ar fi trebuit în mod normal şi faţă de cum era trecut pe etichete. Practic, dezinfectanţii erau diluaţi, deci nici efectul lor nu mai era cel care ar fi trebuit, acela de a distruge bacteriile. Dar aceste nereguli apar şi în rapoartele de activitate din anii 2013 şi 2014 ale Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

„La produsul THOR, concentrația soluției pentru sprayere este mai mică decât în aviz”. (Sursa: Raportul Direcției de Sănătate Publică pe 2014, citat de tolo.ro)

În urma acestor constatări, în octombrie 2014, Ministerul Sănătăţii cere un control în teritoriu pentru mai multe tipuri de substanţe biocide, adică pentru mai mulţi dezinfectanţi. În urma controlului au apărut mai mulţi producători cu substanţe neconforme. În cazul producătorului Hexi Pharma, şase dintre produse au fost catalogate ca fiind neconforme. Cu toate acestea, nici acum autorităţile nu au un laborator în care să verifice conţinutul acestor dezinfectanţi, adică nu se fac analize pe conţinutul din recipiente. Asta deşi dezinfectanţii sunt folosiţi în spitale de către medici înainte de operaţii, cu aceste produse se dezinfectează mesele de operaţie şi chiar se spală instrumentarul.

Nu avem laboratoare acreditate, am dispus controale mixte, corp de control, inspecţie sanitară şi DSP-uri, pe de-o parte. Pe de altă parte, am identificat finanţare, am identificat finanţare pentru a putea face aceste verificări. În mod evident, pe termen scurt nu le putem face în ţară. Pe termen lung, sunt două laboratoare, INSP se ocupă de ele, vor primi acreditare în cel mult un an”, spune Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătăţii.

De fapt, singurele verificări pe care le fac acum autorităţile se rezumă la analizarea unui dosar, adică se uită numai pe un teanc de hârtii.

Discuție Cătălin Tolontan-Ministrul Sănătății:

- Avizul se obţine în diverse instituții europene şi conform unei directive, ele sunt acceptate în România.

- Iertaţi-mă, avizul este dat de o autoritate a statului român, cum e normal.

- Da, după ce acel produs are un aviz de la un laborator de referinţă din UE.

- Bun, şi apoi intrat în circuitul românesc…

- În acel moment se verifică doar hârtiile.

- Inclusiv la neconformităţi?

- Da. Exact.

Producătorul este cel care trebuie să vină cu analizele pentru substanţa respectivă, dar poate alege orice laborator. Jurnaliştii care au lucrat la această anchetă au descoperit chiar că în cazul firmei Hexi Pharma, laboratorul care face analizele pentru ei are administrator comun cu firma. Compania producătoare neagă informaţiile din presă.

„Documentele care apar în articol sunt falsificate, autorii nu au publicat originalele acestora şi nici sursa care le-a pus la dispoziţie, iar formatul documentului este unul folosit de Hexi Pharma acum circa 5 ani de zile. Reţeta de fabricaţie s-a respectat întotdeauna cu stricteţe”, arată compania.

Totuşi, dacă aceste nereguli se adeveresc şi în urma unei anchete făcută de autorităţi, înseamnă că numărul mare de infecţii cu bacterii din spitale are un punct de plecare. Din cauza acestor infecţii intraspitaliceşti mor oameni, cum s-a întâmplat şi cu o bună parte dintre victimele din clubul Colectiv. Ce-i drept, în al 12-lea ceas ministerul Sănătăţii a anunţat că se lucrează deja la un program de control al infecţiilor intraspitaliceşti.

Ne-am propus ca anumite specialităţi care lucrează în acest domeniu – microbiologi, infecţionişti, să aibă acces la două competenţe care se referă la controlul infecţiilor şi pentru medicii prescriptori - aici putem extinde palierul de specialităţi, bună practică de utilizare a antibioticelor, de exemplu colegii de la terapie intensivă ar putea beneficia de un astfel de atestat”, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

În acest caz s-a autosesizat şi Parchetul General care va începe o anchetă.

3 milioane de adulţi şi 800.000 de copii sunt internaţi în fiecare an în spitalele de stat din România. Potrivit unui studiu european, pacienţii din România sunt pe primul loc în clasamentul celor care nu scapă de bacteriile căpătate în spitale, cu niciun antibiotic cunoscut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri