Dezvăluiri de la Spitalul Ilfov. "Se trece cu cadavrul printre femeile gravide"

Data publicării:
sarcina

Mi s-a întâmplat pe masa de ginecologie când mi s-au luat analize. Am primit o foaie aA sau cearșaf de pat. Nu e normal. E bătaie de joc pentru gravidele din România,” spune o femeie însărcinată.

Una dintre pacientele de la Spitalul Judeţean Ilfov povesteşte că pe mesele de consultaţie de la ginecologie nu sunt cearşafuri de unică folosinţă cum ar fi normal, ci hârtii A4 sau chiar lenjerii din pânză. Un doctor din spital confirmă.

Medicii, uneori, folosesc hârtia mânuşilor sau o coală de hârtie. Se desface mânuşa pentru a examina pacientul, la fel cum facem şi noi, se pune sub pacient şi se foloseşte pe post de hârtie de consultaţie. A4, coli obişnuite. Se desface un top de hârtie şi se duce lângă cabinetul respectiv unde este examinat pacientul. Nu e tocmai steril,” povestește un medic angajat al Spitalului Clinic Ilfov.

Managerul spune însă că spitalul are toate materialele sanitare de care e nevoie.

Condiţiile din spital, materialele sanitare s-a îmbunătăţit semnificativ. În ultimele luni am deschis un corp de clădire nou care este cu cinci etaje şi cinci secţii, la standarde europene, materialele sanitare, cel puţin de când am venit eu, tot timpul au fost pe stoc tot timpul,” spune Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Clinic Ilfov.

Dar nu sunt singurele probleme.

Prin secţia de ginecologie se trece cu cadavre, cu pacienţi în comă. Da, sunt acoperite cu cearșaf, dar se trece cu cadavrul printre femeile gravide,” spune un medic angajat al Spitalului Clinic Ilfov.

Am vorbit cu medicul meu şi mi-a spus că a făcut mai multe plângeri, referate pentru a muta secţia şi mi-a spus că nu s-a luat nimic în considerare. Și mai e ceva. La consult, ecograful pe care îl folosim nu ne poate arăta şi nouă fătul, bebeluşul. E un ecograf foarte vechi, cel care funcţiona înainte, am înţeles că n-au fonduri pentru a-l repara,” adaugă o pacientă.

Evident, există riscuri de contaminare, de a contacta o boală, un stafilococ, un streptococ. Sunt boli frecvente care există peste tot, cu atât mai mult în mediul spitalicesc. Se grefează foarte bine pe starea de gravidă, sarcina este o stare de imunitate scăzută,” precizează Chadi Muheidli, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Managerul recunoşte că femeile gravide sunt expuse pericolului chiar în spital.

Pacienţi există în întreg spitalul. Gravida, atunci când vine în spital, are contact cu tot felul de pacienţi. Dacă vă referiţi la circuite, circuitele sunt o prioritate a mea de când am preluat acest spital şi vor fi. Se vor îmbunătăţi în perioada următoare aşa cum s-a întâmplat şi în ultimele trei luni, semnificativ,” explică Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Clinic Ilfov.

La Spitalul Judţean Ilfov femeile gravide sunt obligate să urce cele trei etaje până la ginecologie pe scări. Există un lift, dar accesul e limitat; doar pentru pacienţii însoţiţi de medici sau asistente. Şi asta nu e tot. Dacă afară sunt 33 de grade Celsius, înăuntru sunt cu cel puţin 5 mai mult.

Reporter: „Credeţi că e o problemă pentru gravidele care urcă trei etaje?”

Patricia Delia Ene - managerul Spitalului Clinic Ilfov: „Este o problemă, bineînţeles. E o problemă pe care eu am identificat-o de trei luni şi încerc să o rezolv.”

Sănătatea gravidelor şi naşterea ar trebui să fie o prioritate pentru orice minister al Sănătăţii şi pentru orice spital, mai ales în condiţiile în care avem un program prioritar al mamei şi copilului şi vrem să creştem natalitatea în România,” precizează Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor.

În România avem peste 400 de spitale. Din păcate, cam toate sunt în aceeaşi situaţie. Spitalele sunt construite acum zeci de ani, nu s-au băgat bani în infrastructură, circuitele sunt prost făcute de la început,” spune Cristian Hotoboc - preşedintele Alianţei pentru Sănătate.

Medicii care vor să rămână anonimi susţin că Spitalul Ilfov are probleme grave şi la alte secţii. Digi24 continuă mâine seria dezvălurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri