Din 2018, amenzi uriaşe pentru cei care prelucrează ilegal date personale

Data actualizării: Data publicării:
date

Amenzi de 800 de ori mai mari. Operatorii care prelucrează ilegal date personale vor putea fi sancţionaţi cu până la 20 de milioane de euro, prevede o directivă Europeană care ar urma să intre în vigoare anul viitor. În prezent amenda nu depăşeşte 25 de mii de lei.

Tot din 2018, instituţiile publice şi firmele mari care lucrează cu mii de date vor fi obligate să aibă un angajat care să se ocupe de securitatea acestor date. Cine nu o face, poate primi amendă de zece milioane de euro. Legislaţia europeană vine şi cu drepturi pentru români, care pot cere ca imaginea lor să fie protejată pe internet.

Alina Săvoiu, şef birou juridic și comunicare, Autoritatea de Supraveghere: „Dreptul de a fi uitat aplicabil pe internet. Aceasta înseamnă posibiltiatea persoanei de a cere ca anumite linkuri de pe internet să îi fie şterse. Dreptul la portabilitatea datelor este tot o nouă reglementare extinsă din telecom. Implică posibiliatea persoanei de a cere să îi fie transmise propriile date în format electronic de la un operator la alt operator. Până acum avem o dublare a numărului de plângeri faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Principalele domenii reclamate sunt legate de raportările la biroul de credit. Şi dezvăluirile de date neautorizate sau mesajele comerciale nesolicitate”.

Ce sunt datele cu caracter personal

Datele cu caracter personal reprezintă orice informaţie referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă, cum ar fi numele şi prenumele, adresa, locul şi data naşterii, codul numeric personal, seria şi numărul cărții de identitate, numărul de înmatriculare al maşinii, cetăţenia, funcția, profesia, locul de muncă, e-mail-ul, telefonul, imaginea sau semnătura.

Citiți și:  Securitatea informațiilor. Ce înseamnă GDPR și cum ne afectează

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri