Execiţiu de salvare la 80 de metri sub pământ

Data actualizării: Data publicării:
exercitiu pestera

Medici SMURD, voluntari, speologi şi angajaţi ai Serviciului Salvamont Bihor au lucrat împreună pentru a salva o persoană căzută într-o peşteră de 80 de metri adâncime. Rând pe rând, salvatorii au coborât sub pământ echipaţi cu frânghii, lanterne şi cu o targă specială. A fost vorba de un exerciţiu, încheiat cu succes.

Instructor: „Dacă pică ceva de sus, mai loveşte încă doi sau trei, deci siguranţă înainte de toate.”

19 medici, voluntari şi salvamontişti au fost mobilizaţi în apropiere de Oradea, la un crater adânc, provenit dintr-o fostă carieră de piatră.

Lucian Nistor, consilier tehnic la Salvamont-Salvaspeo Bihor: „Vom simula evacuarea unui accidentat de la o adâncime de 80 de metri. Peştera prezintă două secţiuni, prima de plan înclinat de la -50 de grade la - 80 de grade, respectiv 50 de metri de secţiune verticală pe care targa va fi evacuată.”

Mihai Moruţ, voluntar: „Trebuie să ne mişcăm cât mai repede, trebuie să evacuăm victima într-un timp cât mai scurt, să ne concentrăm, să fim atenţi la tot ce facem. Trebuie să existe comunicare atât între membrii echipei de sub pâmânt cât şi cu exteriorul.”

Prima care a coborât sub pământ a fost Adina Micula, tehnician la Salvamont Bihor. A primit misiunea să verifice traseul pe care urmau să îl parcurgă colegii săi.

Adina Micula, tehnician în cadrul Salvamont-Salvaspeo Bihor: „Diferenţa între un incident şi un exerciţiu este presiunea, care este mult mai mare, trebuie să te mişti mult mai repede poate decât o faci în mod obişnuit, nu ai voie să faci greşeli, orice greşeală poate fi fatală şi pentru victimă şi pentru salvatori.”

După aproximativ trei ore, primii salvatori au reuşit să scoată targa cu victima la suprafaţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri