Experiment Digi24 | Mersul pe jos, mai rapid decât metroul

Data actualizării: Data publicării:
170331_METROU_LAMINORULUI_STRAULESTI_05_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Investiţii în transport de miliarde concurate cu mersul pe jos. Trenul de metrou dintre două staţii recent inaugurate în Capitală merge mai încet decât un călător care parcurge aceeaşi distanţă la suprafaţă în pas alergător. Pare greu de crezut, dar am făcut un experiment, iar reporterul Digi24 Cătălin Bălan ne demonstrează cum e posibil.

Metroul bucureştean se mişcă greu nu doar în privinţa investiţiilor, ci şi a timpului de deplasare.

A fost nevoie de cinci ani şi 1,5 miliarde de euro pentru construcţia staţiilor de metrou Laminorului şi Străuleşti. Însă, cei doi kilometri de cale ferată subterană dau multe bătăi de cap.

Călătoria spre cele două staţii noi este întreruptă în staţia Parc Bazilescu. Aici, călătorii trebuie să coboare şi să aştepte următorul tren. Această distanţă poate fi parcursă, la fel de bine, pe jos.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „Am intrat în staţia Bazilescu. Trenul staţionează aici, în medie opt minute. Haideţi să vedem dacă facem în acest interval de timp, distanţa pe jos, până la staţia următoare.”

În întrecerea cu metroul nu am vrut să furăm startul, ci am pornit de la mijlocul trenului spre ieşire. Cu tot cu minusurile acestei curse: vestimentaţia reporterului nu era potrivită pentru jogging, iar condiţia fizică lasă şi ea de dorit.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „Drumul este plin de obstacole, să ştiţi! Iată-le!”

Lucrările la suprafaţă nu au fost terminate în acelaşi timp cu staţiile din subteran, însă nici acest lucru nu a fost o piedică pentru a intra în staţia Laminorului.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „Iată şi metroul! V-am spus că ajungem înaintea lui! Colegul meu este în capătul peronului!”

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „- Am ajuns înaintea ta! Am alergat puţin, dar am ajuns înainte! Cât timp ai făcut?”

- "Opt minute!"

- "Aşadar, în opt minute a ajuns metroul, am ajuns ceva mai devreme, în 7 minute şi ceva, cu tot cu scările de acces pe care le-am trecut şi cu tot cu cartela pe care am validat-o. Aşadar, ar fi un mijloc de transport mai rapid propriile picioare decât metroul, cel puţin în acest caz."

Metrorex confirmă timpul de aşteptare în staţia Parc Bazilescu: „Până la darea în funcţiune a Depoului Străuleşti şi a terminalului Park & Ride, aferente tronsonului Străuleşti-Parc Bazilescu, circulaţia trenurilor de metrou se poate face pentru cele două staţii noi cu trenuri care vor circula în sistem pendulă, la interval de 8 minute.”

Ion Rădoi, sindicalist Metrorex: „La ora actuală trenul circulă la cale liberă, asta înseamnă că se comandă de la o staţie la alta fără să se folosească instalaţia electronică.”

Pentru remedierea întârzierilor, angajaţii Metrorex spun că nu există un termen fix.

Ion Rădoi, sindicalist Metrorex: „Instalaţiile respective, pornind de la circuite de cale, de la punerea în funcţiune a semnalelor, a macazurilor în sistem automat, a tot ceea ce înseamnă instalaţie, este o problemă de timp.”

Ar fi nevoie de 140 de angajaţi în plus pentru cele două staţii, la care se adaugă alţi 340 de angajaţi pentru magistrala de metrou care ajunge în drumul Taberei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
170331_METROU_LAMINORULUI_STRAULESTI_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
FOTO. Cum arată noile stații de metrou inaugurate vineri
metrou
Cum arată stația de metrou care va fi inaugurată în decembrie
Partenerii noștri