Explicație. De ce unii români au simțit două cutremure

Data actualizării: Data publicării:
cutremur thinkstock

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a explicat într-o intervenție telefonică la Digi24 de ce unii oameni au simțit că s-au produs două cutremure succesive în noaptea de marți spre miercuri, când în zona seismică Vrancea a avut loc un seism de magnitudine 5,3, la adâncimea de aproximativ 99 de km.

Mircea Radulian a spus că acest cutremur a fost unul „normal” pentru zona seismică Vrancea. „De magnitudine moderată, îl considerăm noi. Astfel de cutremure apar la intervale de câțiva ani. În acest an am avut două cutremure de peste 5. Cel de acum și cel din septembrie”, a subliniat el.

În ceea ce privește faptul că, de exemplu, seismul s-a simțit și la Brașov, Mircea Radulian a spus că „iese puțin din tipare”.

„Cutremurele vrâncene se simt foarte bine pe direcția N-E, S-V, spre Câmpia Română. Având în vedere că mecanismul acestui cutremur nu a fost tipic pentru Vrancea, pentru că cel tipic reprezintă o radiație puternică, e un plan de falie orientat pe direcția Moldova-Câmpia Română. În acest caz, mecanismul a avut un plan de falie orientat perpendicular, spre Transilvania. Acest lucru implică o oarecare schimbare a distribuirii energiei eliberate. E ceva mai puternică către Transilvania și Dobrogea”, a adăugat directorul ştiinţific al INFP.

Întrebat despre faptul că unii oameni au avut senzația că au fost două cutremure la scurtă distanță, Mircea Radulian a precizat că aceștia „au reușit să simtă și prima mișcare”.

„În cazul unui cutremur vrâncean apare prima mişcare, undele P, care se produc spre verticală preponderent și cu amplitudine mai mică. E urmată la interval de aproximativ 20 de secunde de unda secundară, mai puternică. Dacă au simțit cele două unde e ca și cum ar fi simțit două mișcări separate. Prima mișcare se produce scurt și de mică amplitudine, după care urmează o pauză de câteva secunde și a doua mișcare mai puternică”, a explicat Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri