Gară în stil vienez, reparaţii în stil românesc

Data publicării:
gara

Bani pentru salvarea unei clădiri de patrimoniu. După mai bine de zece ani, Compania Națională de Căi Ferate a alocat un milion 200.000 de lei pentru reabilitarea gării din Brad, în judeţul Hunedoara. Clădirea veche de mai bine de un secol, o bijuterie arhitecturală, a ajuns o ruină în ultimii ani.

Atât faţada frumoasei clădiri în stil vienez, cât şi interiorul vor fi renovate cu banii primiţi acum.

Timp de peste 10 de ani, la instituțiile statului au ajuns sute de petiții trimise atât de primăria din Brad, cât și de la localnici. Clădirea a fost construită în 1896 după model austriac. Iar unele detalii de arhitectură din gară seamănă cu cele din celebra gară din Milano.

În ultimii ani, clădirea s-a degradat accentuat. Pereții s-au crăpat, tencuiala a căzut, geamurile au fost sparte, acoperișul s-a fisurat.

Localnic: „Ar trebui s-o facă, să fie frumoasă, că îi dezastru acum, îi ruină.”

Localnic: „Sperăm ca de data asta să fie ultima amânare și să salveze până la urmă această bijuterie a Bradului.”

Deși lucrările de reparații nici nu au început încă, primăria are deja planuri pentru amenajarea părții superioare a clădirii.

Florin Cazacu, primar Brad: „Ne-am manifestat intenția ca la etajul acestei gări să conturăm un muzeu al Țării Zarandului, un muzeu în care toate localitățile din ținutul Zarandului să aibă posibilitatea să-și expună patrimoniul cultural.”

Prin gara din Brad mai trec acum doar 7 trenuri de călători care fac legătura cu localități din județul Arad.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri