Harta celor mai mari preţuri la căldură. Cei din orașele sărace plătesc mai mult

Data publicării:
calorofer
Repartitoarele de căldură devin obligatorii. Foto: Agerpres

Scade temperatura, cresc facturile, dar nu la fel de mult pentru toată lumea. Sunt oraşe în România unde căldura e de peste patru ori mai scumpă decât în altele. La Sighişoara, de pildă, preţul gigacaloriei mai are puţin si atinge 400 de lei, în vreme ce la Cernavodă este sub o sută de lei. Diferenţa e dată în primul rând de sursa energiei, dar contează şi subvenţiile oferite de autorităţile locale.

Oraşul cu cea mai scumpă gigacalorie din România este Sighişoara. Ziarul Financiar arată că furnizorul de agent termic de acolo practică un preţ de peste 379 de lei pe gigacalorie. Tariful pentru populaţie este cu aproximativ o zecime mai mare decât în al doilea cel mai scump oraş al ţării.

Alexandria, reşedinţa judeţului Teleorman, de altfel unul dintre cele mai sărace din România, are un preţ usturător la agentul termic - 345 de lei pe gigacalorie. Ambele oraşe din vârful clasamentului se încălzesc cu gaze naturale şi în ambele factura poate atârna greu în bugetul multor familii.

În Alexandria, spre exemplu, oamenii plătesc de peste două ori mai mult pentru agentul termic decât bucureştenii, dar au venituri sensibil mai mici.

Pe locul al treilea în topul oraşelor cu cea mai scumpă căldură e tot o pungă de sărăcie a României. În oraşul Gheorgheni din judeţul Harghita preţul plătit de localnici e de peste 300 de lei pe gigacalorie.

Locuitorii Capitalei, în schimb, plătesc doar 164 de lei pe gigacalorie. Au cele mai mari salarii medii din ţară, în vreme ce în judeţul Harghita sunt printre cele mai mici din ţară.

În Bucureşti, în schimb, tariful real al agentului termic este cu mult mai mare şi asta pentru că autorităţile locale subvenţionează masiv căldura vândută bucureştenilor. Primăria Capitalei acoperă din bugetul propriu mai bine de jumătate din preţul energiei termice.

Sunt însă oraşe în România unde tarifele sunt chiar sub cele din Bucureşti.

Datele solicitate de la Autoritatea de reglementare în domeniul energiei arată că cele mai mici preţuri le plătesc locuitorii din Cernavodă - doar 88 de lei/gigacaloria. Este însă un oraş foarte mic, cu nici 20.000 de locuitori. Preţuri de circa 100 de lei pe gigacalorie sunt şi la Beiuş şi în Năvodari, unde, din nou, numărul celor care se bucură de căldura ieftină e redus.

În oraşele mari ale ţării însă, în această iarnă facturile vor scoate din buzunarele localnicilor peste 200 de lei pe gigacalorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Halle Berry, mărturisiri despre problemele cu care s-a confruntat: „Medicul mi-a spus că e cel mai rău caz pe...