Invazia „tigrului platanului”. Medicii nu știu dacă ne poate face rău

Data actualizării: Data publicării:
tigru platan

Este invazie de musculiţe în Capitală. Dacă v-aţi întrebat ce sunt insectele mici care au invadat oraşul în ultimele zile, specialiştii le-au dat un nume: tigrul platanului. Medicii nu ştiu încă dacă ne pot face rău.

Insectele care au invadat parcurile din Capitală sunt de mici dimensiuni, albe cu dungi ca de tigru. De aici şi denumirea populară: "tigrul platanului".

M-au surprins fiindcă e prima vară când le întâlnesc şi într-un număr atât de mare. Până acum nici n-am ştiut ce sunt şi nu am văzut vreodată”, spune un bucureștean.

Specialiştii care studiază fenomenul spun că tigrul platanului este din aceeaşi familie cu ploşniţele.

„Tigrul de platan este o insectă micuţă, este din ordinul heteroptera, cel care mai conţine ploşniţele de pat, ploşniţele de câmp. Are până la 4-6 milimetri, 6 milimetri e talia maximă. Anul acesta avem o invazie masivă care s-a semnalat deja în mai multe oraşe, inclusiv, bineînţeles, în Bucureşti”, spune Alexandru Iftime, muzeograf Muzeul Grigore Antipa din Capitală.

Medicii de boli infecţioase nu știu încă dacă aceste insecte sunt sau nu periculoase.

„Până în momentul de faţă nu se cunoaşte că această insectă ar putea transmite vreun agent patogen”, spune Cătălin Apostolescu, medic la spitalul Matei Balș.

Primăria spune în schimb că nu există un tratament special pentru tigrul platanului şi că stropeşte în fiecare seară.

În fiecare seară stropim, pe lângă ţânţari punem şi insecticidele pentru plante. De vreo doi-trei ani au apărut mai mulţi, dar nu fac pagube la plante prea mari. Deocamdată sunt sub control”, spun reprezentanții primăriei

În acest moment, de dezinsecție se ocupă angajații primăriei, contractul fiind blocat din cauza contestaţiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri