Investiţie de 230 de milioane de lei pentru staţii de gunoi nefolosite

Data publicării:
gunoi

În 2011, la Cluj au început lucrările pentru Centrul Integrat de Management al Deşeurilor, însă, deşi acesta ar fi trebuit terminat anul acesta, lucrările vor mai dura cel puţin doi ani. Cum centrul nu funcţionează, nici alte trei staţii de transfer al deşeurilor, construite recent în Cluj, nu sunt operaţionale. Vorbim, în total, de o investiţie de 230 de milioane de lei, fonduri europene, care nu le face oamenilor munca mai uşoară, ci din contră.

Cea mai mare staţie de transfer a gunoiului a fost construită în partea de nord a judeţului Cluj, în comuna Mihai Viteazu, şi ar fi trebuit să scutească autorităţile de cheltuieli. Cum centrul nu funcţionează încă, primăria este nevoită să plătească de 10 ori mai mult ca să ducă gunoiul la 170 de kilometri depărtare, în județul Harghita.

„De ce l-au făcut aici dacă nu îl folosește. Ce ? Numai ca să bage niște bani aiurea ? Nu-i corect”, spune o femeie.

Alte două stații au fost construite în orașele Huedin și Gherla. Nici acestea nu pot să fie însă folosite. Toate au fost gândite pentru a funcționa împreună cu Centrul de Management al Deșeurilor din Cluj-Napoca, cel care ar fi trebuit să înlocuiască vechea groapă de gunoi. Lucrările au fost oprite acum 4 ani după ce firma care se ocupa de șantier a intrat în faliment, iar autoritățile județene nu au găsit încă un nou constructor.

„În momentul de faţă procedura de achiziţie publică este în desfăşurare în urma numeroaselor cereri de clarificare depuse de ofertanţi pentru lucrările de continuare a restului de operaţiuni şi lucrări neterminate”, declarăAlin Iuga, purtător de cuvânt Consiliul Județean Cluj.

Blocate la un stadiu de 60%, lucrările de construcție a centrului de deșeuri ar urma să mai dureze cel puțin 24 de luni din momentul în care se reiau lucrările pe șantier, spun autoritățile. În total, pentru întregul sistemul, Consiliul Județean Cluj a primit în 2011 de la Uniunea Europeană 230 de milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri