Jucării de un milion de de euro, confiscate înainte de Crăciun

Data publicării:
jucarii confiscate

Sezonul cadourilor bate la uşă, iar medicii atrag atenţia că jucăriile contrafăcute sunt periculoase pentru copii. Fie că vorbim de un plastic ce se sparge prea uşor, fie că vorbim de vopseluri toxice, e posibil ca darurile la preţ mai mic să aducă necazuri mari. Depozitele vămii din Portul Constanţa sunt pline cu jucării contrafăcute aduse din Asia. Ultima captură depăşeşte 400.000 de euro şi în total, până acum, au fost confiscate transporturi în valoare de un milion de euro. 

Figurinele sunt, de fapt, copii ale originalelor. Sunt replici de slabă calitate, făcute în China. Vameşii constănţeni au descoperit un container plin cu astfel de jucării falsificate.

Reporter: Cum vă daţi seama că sunt contrafăcute?

Vameş: Prin scrierea incorectă. Imită denumirea originală. Avem „Space Wars” în loc de „Star Wars”.

Eduard Gheorghe, inspector vamal: „Este cea mai recentă captură de la Biroul Vamal Constanţa Sud şi este chiar impresionantă. Pe baza analizei de risc a colegilor noştri a fost selectat acest container pentru o firmă din Bucureşti. Ca valoare estimativă, depăşim 400.000 de euro.”

În apropierea sărbătorilor se înmulţesc transporturile cu jucării din China. În ultimele două luni, vameşii au confiscat marfă de contrabandă în valoare de aproape un milion de euro.

Eduard Gheorghe, inspector vamal: „E captură de sezon, e captură importantă, cu valoare mare.”

Paul Greavu, reporter Digi24: „Inspectorii vamali au confiscat peste 30.000 de jucării. Jocuri tip lego, figurine şi multe altele urmau să ajungă, dacă nu erau reţinute, la copii din toată ţara.”

Jucăriile sunt realizate dintr-un plastic de slabă calitate, casant, ce poate fi periculos pentru copii. Nici vopselurile folosite de falsificatorii de jucării nu sunt în regulă.

Cătălina Rișcă, medic pediatru: „Pot apărea iritaţii dacă sunt vopsite cu substanţe toxice. Sigur că pot să apară iritaţii. Copiii le bagă foarte mult în gură.”

În 90% dintre cazuri, obiectele contrafăcute găsite de vameşii din port sunt distruse, la cererea titularului de marcă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri