Labirintul birocrației. Actele pentru Casa Verde durează 14 zile

Data publicării:
casa-verde

11 documente în 14 zile: este ritmul în care un solicitant poate aduna toate actele de care are nevoie pentru a se înscrie în programul Casa Verde. Birocraţia e de vină, acuză oamenii care pentru a avea dosarul complet au alergat între instituţii, au stat la cozi şi au pierdut timp şi bani. Iar la final, după ce au strâns toate documentele cerute, au aflat că fondurile s-au epuizat înainte de încheierea perioadei de depuneri.

Roxana a avut nevoie de două săptămâni pentru a întocmi dosarul ca să se înscrie în programul Casa Verde.

„Am avut doar dificultăţi şi dificultăţi la toate ghişeele. Undeva la 14 zile, foarte mult, mai mult decât numărul de acte necesar, care a fost undeva la 11”, spune Roxana Perian.

Primul obstacol l-a reprezentat obţinerea certificatului fiscal.

„Peste trei zile, când trebuia să-l primesc şi să merg cu depunerea dosarului, am fost sunată de la Finanţe: ştiţi, nu a verificat doamna cum trebuie şi de fapt certificatul dumneavoastră are o datorie şi nu se poate emite cu zero, cum aveţi dumneavoastră!”, spune Roxana Perian.

„Noi eliberăm într-o oră, două, trei certificatul. Dar dacă sunt restanţe şi plătesc - azi plătesc - ne trebuie minimum o zi sau două până când banii se văd în sistem ca încasaţi”, spune Ioan Mihaiu, directorul Administrației Finanțelor Publice Bihor.

O altă întârziere a fost cauzată de faptul că Oficiul de Cadastru și-a actualizat sistemul informatic cu doar câteva zile înainte de începerea sesiunii care permitea depunerea dosarelor. După ce toate actele au fost adunate, surpriză: un afiş lipit pe uşa Agentiei de Protecţie a Mediului a anunţat finalul sesiunii, deşi iniţial aceasta era stabilită între 10 şi 24 octombrie.

Trebuia să scrie pe site că e un concurs: primii veniţi, primii serviţi”, spune Roxana Perian.

„ ghidului de finanţare, aprobat, cererile se depun în limita bugetului alocat pe judeţ. Judeţul Bihor a avut alocat o anumită sumă, s-a epuizat această sumă în primele trei zile, astfel că nu mai putem să preluăm cereri de finanţare”, spune, pe de altă parte, Adriana Calapod, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.

Prin programul Casa Verde pot fi obţinute fonduri pentru instalarea de panouri solare sau pompe de căldură. Fondurile au fost suplimentate cu 20 de milioane de lei şi ar trebui să ajungă pentru încă 3.000 de proiecte, pe lângă cele 10.000 depuse deja.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri