Legea dării în plată. Cum va evolua preţul apartamentelor

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24-1

Piaţa imobiliară nu va fi afectată de legea dării în plată, cum n-a fost afectată nici după ce băncile au început să scoată la vânzare peste 4.000 de apartamente şi case în ultimii doi ani.

Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari: „Nu poate să influenţeze nici măcar cu 10% piaţa rezidenţială”.

Potrivit brokerilor imobiliari, anul trecut, în România s-au făcut peste 900.000 de tranzacţii imobiliare faţă de cel mult 700.000 în anii dinaintea crizei.

Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari: „Suntem cu 30% peste anul de boom imobiliar 2007. Băncile trebuie să facă ceva cu aceşti bani. Băncile nu au cum să ţină banii în bancă”.

Dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale spun că deja oferă soluţii de creditare clienţilor care nu vor sau nu pot să împrumute bani de la bancă. Exemplul cumpărătorilor din Cluj este relevant pentru acest lucru, spun specialiştii.

Adrian Vascu, fost preşedinte Asociaţia Evaluatorilor Autorizaţi: „Procentul de achiziţii în anul 2014 din credit bancar nu a depăşit 15%. Majoritatea tranzacţiilor s-au făcut tot cu sume cash”.

Oana Păun, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar: „Cumpără de la noi cu rate direct la dezvoltator, deci le-am oferit posibilitatea aceasta. Şi procentajul lor este de 30%”.

Bancherii, în schimb ar putea să apeleze la produse speciale după apariţia legii dării în plată, asemănătoare celor de leasing. De exemplu, acolo unde există un risc mai mare ca un client să renunţe la casă, dobânda şi avansul vor fi mai mari.

Aurel Bozan, reprezentantul unei banci comerciale: „De ce nu oferim clienţilor posibilitatea ca cei care vor legea dării în plată să aibă un avans mai mare, iar ceilalţi care nu au un avans mai mare, ci vor unul mai mic, să meargă după legea actuală”.

Săptămâna viitoare se va vota în Parlament forma finală a legii. Programul Prima Casă ar putea fi exclus din lege şi se discută majorarea plafonului de la 150.000 sau 250.000 de euro din valoarea creditului pentru românii care vor să predea băncii casa pentru a scăpa de datorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri