Limba română, învăţată de tinerii străini

Data publicării:
straini invata lb romana

Nu doar noi învăţăm limba altora, ci şi străinii o învaţă pe a noastră. La Oradea, timp de câteva ore pe săptămână, mai mulţi tineri veniţi din Coreea de Sud, Republica Dominicană, Iordania și Australia studiază limba română. Cei mai mulţi dintre ei lucrează sau sunt studenţi aici. Chiar dacă li se pare greu, străinii sunt conștiincioși și hotărâți să reușească.

„Mașina lui Alex merge ca pe roți”-deși este doar o propoziție simplă, pentru Angelina Heredia reprezintă o provocare. Asta pentru că se află în țara noastră doar de trei luni. Tânăra a venit tocmai din Republica Dominicană ca să se stabilească la noi, din dragoste pentru soțul său.

„Cred că este primul lucru pe care trebuie să-l fac pentru a putea lucra aici, pentru a putea trăi normal, ca oricare altă persoană. Îmi place, seamănă puțin cu limba mea, spaniola, așa că pot să înțeleg, deși nu pot să vorbesc bine”, a spus Angelina Heredia.

La cursul de limba română iau parte și alți doi tineri care intenționează să studieze aici. Nu li se pare deloc ușor, însă nu se dau bătuți.

„Trebuie să învăț româna pentru a putea studia stomatologia aici”, a explicat Khaled Abuzayed din Iordania.

Nici acum nu vorbesc foarte bine, dar pot să înțeleg când vorbesc cu oamenii. (Reporter: Ce ți se pare mai greu, să vorbești sau să scrii în limba română?) Să scriu”, a spus australianul Nicholas Wong.

Astfel, elevii străini vin la cursuri timp de patru zile pe săptămână. Lecțiile sunt interactive și cuprind atât discuții deschise cât şi lecţii de gramatică. Ba mai mult, ca să asimileze cunoștințele, cursanții primesc și teme pentru acasă.

„Este un amestec din toate câte puțin, astfel încât să nu se simtă plictisiți și să nu-și dezvolte doar partea de gramatică sau partea de scriere, ci să poată și să vorbească pentru că majoritatea dintre ei vin ca să vorbească”, a explicat pedagogul social Adriana Abrudan.

„Unii beneficiari spun că cea mai mare problemă pe care ei o întâlnesc și cu care se confruntă este că oamenii nu prea știu limba engleză și atunci ei sunt nevoiți să învețe limba română pentru a putea studia, pentru a putea comunica, ca să meargă la cumpărături, să-și găsească un job, să-și fac prieteni noi”, a adăugat mediatorul intercultural Adriana Mocanu.

Cursurile sunt organizate de o asociaţie din Oradea care derulează un proiect amplu de integrare a străinilor în țara noastră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri