Locuințe multe, facilităţi puține. Accentul se pune pe preț

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Forfota din imobiliare continuă. În acest an sunt așteptate să fie finalizate peste 25.000 de noi locuințe pe principalele piețe rezidențiale din România, cu circa 2.000 mai multe față de anul anterior. Mare parte din ce se construieşte însă e cam fără pretenţii. Accentul se pune nu pe calitate înaltă, ci pe preţ cât mai mic.

Aproape jumătate dintre noile locuințe vor fi livrate în regiunea București - Ilfov, potrivit unei analize Coldwell Banker. În zona Capitalei, majoritatea locuințelor, aproape 60%, vor fi destinate celor cu venituri mai mici, motiv pentru care finanțările prin Prima Casă vor juca în continuare un rol central. Pe acest segment prețurile sunt situate între 700 și 950 euro pe metru pătrat.

A doua piață rezidențială a României, cea din regiunea Cluj-Napoca, va livra, anul acesta 4.200 de unități. Spre deosebire de Capitală, în această zonă 80% dintre locuințe se vor adresa celor cu venituri medii, ceea ce înseamnă prețuri de până la 1.300 euro pe metru pătrat. Nu întâmplător, în Cluj sunt cele mai scumpe apartamente din România.

O regiune cu o dezvoltare deosebită în ultimii ani este şi cea a Sibiului. Aici, creșterea livrării de noi apartamente a venit pe fondul dezvoltării industriei auto, dar și a zonei de retail. Anul acesta, 2.900 de noi locuințe sunt așteptate să fie livrate pe piaţă.

Regiunea Brașov va înregistra şi ea anul acesta o creștere de peste 10% a construcției de noi locuințe. Aproape 2.100 unități vor fi finalizate, iar mare parte vor fi destinate celor cu venituri mai mici. Estimările arată că în această zonă prețurile medii ar putea urca anul acesta până la 970 euro pe metru pătrat.

Una dintre cele mai mari piețe imobiliare, cea din Constanța, va livra, anul acesta circa 1.400 locuințe noi, asta după ce în ultimii 9 ani au fost finalizate peste 15.000 de unități. Alte zone, cu circa 1000 de noi locuințe, planificate să fie livrate în 2017, sunt Iași și Timișoara.

Cererea mai mare de locuințe a venit în contextul în care a fost înregistrată o creștere a veniturilor. Spre exemplu, în București, statisticile arată că achiziţia unei locuinţe este acum mai accesibilă ca oricând. În prezent sunt necesare de trei ori mai puține salarii minime pentru achiziționarea unui apartament nou față de anul 2008.

În primul trimestru al anului locuințele noi s-au scumpit cu circa 4%, iar specialiștii estimează că scumpirile vor continua.

Programul Prima Casă va juca și anul acest un rol important pe piața construcțiilor, în condițiile în care sunt prevăzute garanții de aproape 2,5 miliarde lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri