Locuitorii unei comune, terorizați de un urs

Data publicării:
SAT TERORIZAT DE URS GETTY-1

În fiecare noapte, sătenii din Colţi merg prin sat şi fac cât mai mult zgomot pentru a ţine ursul departe de gospodăriile lor. Specialiştii spun că urmele lăsate arată că este vorba despre un exemplar de aproximativ 300 de kilograme care are 2 metri şi jumătate înălţime când se ridică pe picioarele din spate. Ca să-l ţină departe de casele lor, oamenii au făcut tot felul de improvizaţii: 

„Avem câte un aparat de radio la fiecare colţ de coteţ, la fiecare obor la vite.”

***

„Mai avem şi table pe acolo, dar ce crezi că se sperie de astea? Le-am pus şi noi de formă să auzim şi noi.”

Ultima oară, ursul a venit în sat la sfârşitul săptămânii trecute.

„Cum a fost gardul în sus, a pus piciorul acolo şi a tras de gard.”

***

Ne-a luat porcul, l-am găsit omorât în obor, când m-am dus dimineaţa să-i dau mâncare, dă-i mâncare dacă ai cui.”

***

A venit usul, a luat porcul. Câţi porci aveaţi? Unul. Şi am am rămas fără el.”

Pavel Petrişor Rădulescu, primarul comunei Colţi: „După multe hârtii în stânga şi dreapta ma reuşit să luăm autorizaţie de împuşcare a acestui urs care ne-a produs o groază de pagube şi anul trecut.”

Dragoş Ştefănescu, director AJVPS Buzău: „Din punct de vedere tehnic se încearcă identificarea traseului de deplasare a ursului în zonă. De unde ştiţi că nu va fi alt urs? Păi după urmele şi traseul pe care circulă. Există şi nişte amprente care au fost măsurate. Adică se poate face o identificare în proporţie destul de clară.”

Ursul face parte dintr-o specie care se află pe lista de protecţie a Uniunii Europene. Pentru vânarea lui este nevoie de derogare de la Ministerul Mediului. Pentru acest an, Asociaţiei Judeţeană a Vânătorilor din Buzău a primit patru astfel de aprobări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri