Lucrări pentru autostradă blocate de lilieci

Data publicării:
autostrada-1

De trei ani, autostrada dintre Lugoj şi Deva s-a blocat într-o mică peşteră, în care trăiesc câţiva lilieci. Cinci exemplare numărau experţii în mediu în septembrie 2014, la scurt timp de la identificarea grotei. Indiferent câţi sunt, ei trebuie ocrotiţi spun experţii de mediu, care vin şi cu o propunere.

Pentru a proteja habitatul din această peşteră, unde specialiştii de mediu spun că trăiesc lilieci protejaţi de lege, s-a propus devierea traseului autostrăzii. Asta înseamnă un nou studiu de fezabilitate, noi avize şi exproprieri suplimentare. În plus costurile vor exploda, spun şefii de la Drumuri. Acum, ultimii 22 de kilometri din autostrada Lugoj - Deva costă aproape 420 de milioane de lei.

Devierea traseului ar implica fie realizarea unui viaduct foarte lung, pentru că noi suntem cu autostrada în zona cursului major al râului Mureş, fie devierea printr-un versant cu defilee foarte adânci. Există posibilitatea să fie necesar un tunel în zonă. Din punctul meu de vedere, va duce la 2-3-4 ani întârziere faţă de momentul actual,” spune Adrian Blejan, director în cadrul CNADNR.

Am câştiga timp şi am economisi bani, dacă în loc să deviem autostrada le-am construi liliecilor un adăpost subteran, la 800 de metri de peşteră, şi 50 de căsuţe în copaci.

Cu o mobilizare a constructorului, şi avem un constructor de încredere acolo, credem că într-un an de zile va fi gata autostrada,” adaugă Adrian Blejan, director în cadrul CNADNR.

De protejarea liliecilor din zonă depinde obţinerea acordului de mediu şi a autorizaţiei de construire pentru ultimii 10 kilometri ai autostrăzii Lugoj-Deva. În lipsa acestor acte, constructorul nu poate lucra.

72 de kilometri sunt în construcţie din şoseaua de mare viteză dintre Lugoj şi Deva. Fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, spera ca anul acesta să fie gata jumătate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri