Marinari români abandonați de sărbători

Data actualizării: Data publicării:
nava

Români abandonaţi de sărbători! 68 de navigatori au rămas prin străinătate, după ce armatorii şi-au părăsit navele prin porturile lumii. Sunt de şapte ori mai mulţi decât anul trecut şi nu doar conaţionalii noştri au probleme. Marile societăţi dau faliment pentru că au investit masiv fără să ţină cont că cererea pentru transportul pe apă a scăzut cu 20% în ultimii şapte ani.

Opt nave cu marinari români la bord sunt abandonate acum în porturi din Malaesia, Thailanda şi Grecia. Federaţia Internaţională a Transportatorilor din România a reuşit, cu ajutorul Ministerului Afacerilor Exerne şi al autorităţilor din zonele respective, să aducă în ţară 56 de navigatori. 12 vor fi însă departe de casă de sărbători, în condiţii greu de imaginat.

Mâncare stricată. În frig, în foamete, în toate cele, stres, dar problema e problema salariului”, spune Mariana, steward, navă din Grecia.

Patru marinari stau fără apă şi mâncare pe o navă din Malaesia cu salarii neplătite de cinci luni. Autorităţile noastre încearcă să îi aducă acasă, dar trebuie să aştepte ca instanţa să declare falimentul armatorului, apoi să fie vândute navele şi plătite datoriile.

„Trec prin zonă de piraterie la fiecare lună. Există şi stresul ăsta că orice apropiere a unei nave mici pot fi, posibil, piraţi”, spune Ionel Loloţ, marinar.

Marinari în situaţii dificile sunt însă şi în România. Un cargo al unei companii olandeze în procedură de faliment a stat două luni în Portul Constanţa.

Cei 11 marinari de pe nava companiei olandeze au de recuperat salarii de 100.000 de dolari de la compania olandeză. Abia joi a trimis firma un echipaj complet să ducă acasă vaporul abandonat în România.

„Flinter Atlantic face manevrele de ieşire din Portul Constanţa. Echipajul se va întoarce acasă, în portul Rotterdam. Are de parcurs un drum de peste 2.500 de kilometri iar voiajul va dura 33 de zile”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24.

Cât a stat la noi, cargoul a adunat datorii de cel puţin 20.000 de euro, chiria danei şi consumul de electricitate, bani pe care adminstraţia portuară din Constanța nu îi va recupera însă prea repede.

Sursa: Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri