Maternitatea groazei. Bebeluși născuți în frig și instrumente ruginite

Data actualizării: Data publicării:
masa ginecologie

Spital cu pături şi cearşafuri în geam. Se întâmplă la Spitalului de Urgenţă din Târgu Jiu, acolo unde două secţii arată exact ca acum 30 de ani. Pentru a nu îngheţa în saloane, pacientele pun pături în geam. Conducerea spitalului spune că sunt bani pentru renovare, dar nu au găsit încă firme dispuse să participe la licitaţii.

Pe lângă cearşafurile din geam, la Secţia Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, medicii sunt nevoiţi să folosească instrumentar vechi de peste 30 de ani. Până şi mesele ginecologice unde sunt consultate şi operate pacientele sunt ruginite.

Le ascundeţi de ruşine? -De ruşine, da! De ruşine”, afirmă Traian Pătrăşcoiu, şeful Secţiei Ginecologie.

Medicii se plâng că nu-şi mai pot face meseria în astfel de condiţii şi spun că se tem pentru viaţa pacienţilor.

„Se pierde căldura, vine frigul, avem nevoie de geamuri, avem nevoie pentru a asigura o protecţie termică nou născuţilor. Fiecare ce are accesoriu: cearşafuri, prosoape. Pun în geam”, afirmă Daiana Angheloiu, medic ginecolog.

„Avem instrumentar ruginit şi insuficient şi mese vechi. Avem pierderi de căldură pe la geamuri”, mărturisește Traian Pătrăşcoiu, medic ginecolog .

Conducerea spitalului ştie care sunt problemele şi promite modernizări. Directorul a luat la pas saloanele ca să afle cu ce se confruntă medicii şi pacienţii.

„Da, era ceva în geam, dar v-am spus... Ce era în geam? Nu ştiu ce era, dar nu asta contează. O să vedeţi că nu o să mai fie”, afirmă Gigel Capotă, manager Spitalul de Urgenţă Targu Jiu.

„Nu pot să cred. Adică suntem în 2017 totuşi şi e ceva sub orice critică. Stăm cu cearşafuri în geam, cu găuri, şi cu toate chestiile într-un spital din România”, spune o tânără.

Consiliul Judeţean Gorj, în subordinea căruia se află unitatea medicală, susţine că are bani pentru reabilitarea secţiilor şi instrumentar nou, dar că nu s-a prezentat nimeni la licitaţii.

„Banii îi avem. Sigur, a fost acea limită minimă de un milion două sute (n.r. lei vechi -1,2 milioane lei). Dacă, prin această documentaţie, este necesar, o vom suplimenta”, spune Cosmin Popescu, preşedinte CJ Gorj.

La acelaşi spital, medicii de la Secţia Ortopedie strâng donații pentru a reabilita saloanele şi blocul operator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri