Medicul care nu poate să iasă la pensie

Data publicării:
medic covasna

De 30 de ani, un oraş depinde de un singur medic. La spitalul din Covasna, un ginecolog se ocupă ziua de consultaţii şi noaptea de operaţii. Niciun alt medic nu e interesat să-i ia locul.

Petre Condrea şi-a început cariera la spitalul din Covasna în 1978. În scurt timp a rămas singurul medic ginecolog din spital şi din tot oraşul Covasna. Doctorul asigură urgenţele zi şi noapte, intră în operaţii şi dă consultaţii. Serviciile lui sunt vitale pentru cele aproape 20.000 de femei care sunt arondate spitalului Covasna.

Dimineaţa vin şi fac ambulatoriu până la ora 10. La ora 10 fac secţia şi intervenţia. O dată pe săptămână, nu fac ambulator, fac toată ziua operaţii programate şi după aceea, gardă. La domiciliu, în care am intrat acum 34 de ani şi încă n-am ieşit”, afirmă Petre Condrea, medic ginecolog.

Dacă în anii trecuţi medicul asista în medie la 450 de naşteri pe an, acum numărul s-a redus la doar o treime. Sunt şi paciente care vin la el pentru intervenţii chirurgicale mai dificile. O femeie a venit de la Bacău să se opereze de fibrom uterin.

E foarte bun. Nu spun că nu sunt doctori foarte buni şi la Bacău, dar are ceva ce m-a convins. Îmi era frică să mă operez şi de asta am venit şi la el e foarte bun”, spune Mihaela Răchiteanu, pacientă.

Medicul lucrează cu aceeaşi echipă de peste 20 de ani: un chirurg, un anestezist angajat cu jumătate de normă şi câteva asistente.

Domnul doctor e foarte sever cu noi, dar ne-am învăţat să lucrăm cu el şi cred că şi el e mulţumit cu noi”, afirmă Iulia Beda, asistent medical.

„Am avut mare noroc cu el pentru că mi-a salvat fiica atunci când am născut, deci tot respectul pentru el”, spune o femeie.

Deşi an de an, la secţia de ginecologie vin tineri rezidenţi, niciunul nu vrea să rămână să lucreze într-un spital mic de provincie. Aceeaşi problemă este şi la alte secţii din spital.

Posturile nu sunt blocate. Se aprobă târziu bugetul de stat şi din această cauză, neavând buget nu poţi organiza concursul pentru ocuparea posturilor. Problema este că la nivelul medicilor, cei mai mulţi rezidenţi care termină şi devin specialişti au deja planuri în străinătate sau în clinici mari”, spune Ștefan Leontin Joos, manager Spital Cardiologie Covasna.

Deşi mai are doi ani până la pensie, medicul Condrea spune că este dispus să-şi continue munca la spital. Speră totuşi să găsească un rezident la fel de pasionat de meserie, care să-i continue munca pe care a început-o aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri