Mita, o tradiţie în viaţa românilor

Data actualizării: Data publicării:
captura noua bani 300 de lei

Una din trei familii din România dă mită ca să-şi rezolve mai repede problemele. Sunt datele celui mai recent raport al organizaţiei Transparency International, care a discutat cu aproape 60.000 de cetăţeni din 42 de ţări din Europa şi Asia Centrală. Al 17-lea Barometru Global asupra Corupţiei arată şi că românii sunt nemulţumiţi de felul în care Guvernul luptă împotriva acestui fenomen, dar nici ei nu sunt dispuşi să ajute prea mult. Cei mai mulţi se tem să denunţe faptele de corupţie.

La medic, la şcoală şi în relaţia cu poliţia rutieră - atenţiile din plic se dovedesc în continuare eficiente. Fac lucrurile să meargă mai repede, spun localnicii din comuna Cornetu, judeţul ilfov.

E rău pentru că se ia banii din buzunar. Ăla (care primeşte – n.r.) are o leafă şi mai primeşte.”

La medic. Fără plic nu te bagă nimeni în seamă.”

Normal sigur că da, cine nu a dat? Să meargă treaba mai repede.”

O mică atenţie la medic, la primărie, la şcoală, cine nu dă. Nu? Să fim serioşi!”

Iulia Coşpănaru, directoare adjunctă a Transparency International: „Este celebra taxă de urgenţă atunci când vorbim despre accesul la servicii. De pildă, în zona rurală, branşamente la apă, canalizare energie electrică sau termică. În marile centre urbane aceeaşi problemă o întâlnim când vorbim de complexele rezidenţiale.”

Mai mult de o treime dintre cei care au răspuns la chestionarul privind corupţia se tem să sesizeze autorităţile, din cauza posibilelor consecinţe.

Păi ce să mai, fără asta nu se poate trăi în România”, spune un bărbat.

Iulia Coşpănaru, directoare adjunctă a Transparency International: „Oamenii îşi pun problema dacă nu cumva au mai mult de pierdut dacă vorbesc despre corupţie, decât dacă nu vorbesc despre ea.”

Maria Moiş, reporter Digi24: „O treime dintre cei care au participat la studiu consideră că magistraţii, poliţiştii şi capii bisericii a fi implicaţi în fapte de corupţie.”

Percepţia asupra corupţiei

Parlament 54%

Oficiali din Guvern 47%

Autorităţi locale 48%

Magistraţi 32%

Poliţia 30%

Lideri religioşi 29%

sursa Transparency International

Aproximativ 42% dintre românii care au răspuns consideră că Guvernul nu face tot ce ar trebui pentru a elimina corupţia. Sunt, totuşi, unii dintre cei mai mulţumiţi membri ai Uniunii Europene. Cei mai dezamăgiţi sunt spaniolii care cred în proporţie de 80% că măsurile executivul de la Madrid sunt puţine şi ineficiente. Îi urmează cei din Slovenia (78%), Letonia şi Lituania (71%) şi Italia (70%). Mai mulţumiţi decât românii sunt cetăţenii din Belgia (40%), Estonia şi Portugalia (37%) şi Suedia (29%).

Premierul Dacian Cioloş susţine că nu a dat niciodată mită, în vreun spital din România. Dar ştie că acest lucru se practică.

Dacian Cioloş, premierul României: „N-am avut ocazia să fac asta, dar am apropiaţi care au făcut-o. Ce sa le spun? Asta era practica.”

Singura ţară europeană în care nimeni nu dă mită, dintre cele incluse în raport, este Marea Britanie. La celălalt capăt al continentului, 42% dintre familiile din Republica Moldova dau mită pentru a avea acces la servicii de bază. Conform raportului, România se numără printre ţările cu cel mai mare grad de corupţie.

Câte familii dau mită

Marea Britanie 0%

Suedia 1%

Franta 2%

Portugalia 2%

Olanda 2%

Cipru 2%

Spania 3%

Germania 3%

Belgia 3%

Slovenia 3%

Estonia 5%

Polonia 7%

Italia 7%

Georgia 7%

Cehia 9%

Croaţia 10%

Kosovo 10%

Grecia 10%

Slovacia 12%

Macedonia 12%

Letonia 15%

Muntenegru 16%

Bulgaria 17%

Uzbekistan 18%

Belarus 20%

Ungaria 22%

Serbia 22%

Armenia 24%

Lituania 24%

Bosnia şi Herţegovina 27%

România 29%

Kazahstan 29%

Albania 34%

Rusia 34%

Azerbaidjan 38%

Kîrghistan 38%

Ucraina 38%

Moldova 42%

Tadjikistan 50%

Un alt indiciu al corupţiei este, conform Transparency International, posibilitatea de a influenţa deciziile politice. Potrivit raportului, 2 din 3 europeni consideră că persoanele înstărite au prea multă influenţă asupra autorităţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri