Motivele pentru care un sfert dintre români preferă spitalele private

Data publicării:
pat salon spital

Numărul spitalelor private din România s-a triplat în fiecare an, din 2001 şi până acum. În acelaşi interval, 50 de unităţi sanitare finanţate de stat s-au închis.

„ Dacă la începutul anilor 90 şi ceva existau două spitale private, în momentul de faţă avem 160 de private. Această concurenţă este mai bună pentru că i-a forţat şi pe ei să ofere servicii mai bune pacienţilor români”, spune Cristian Hotoboc, presedintele Alianţei pentru Sănătătate din România.

Asta pentru că spitalele private au investit în dotări şi personal, cheltuieli pe care puţine unităţi de stat şi le permit.

În ultimii 20 de ani, numărul paturilor din unităţile medicale private a crescut de la 63 la 5800.

La stat, locurile sunt cu un sfert mai puţine, faţă de acum două decenii.

La nivel naţional, 75% dintre cele peste 56.000 de unităţi sanitare sunt private. E vorba mai ales de policlinici, cabinete medicale de specialitate şi cele stomatologice.

„Sunt 12.000 de cabinete private, la 1500 de stat. Aşa s-a întâmplat pentru că începând din 89 stomatologia a fost primul domeniu privat din medicina românească. Pacientul alege în funcţie de ce dotări reuşeşti să ai, în funcţie de cum ştii să te porţi cu pacientul şi acest lucru se pare că e imposibil de realizat la stat”, spune Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Iar cea mai bună dovadă că pacienţii sunt bine trataţi la privat e că aceştia revin, chiar dacă s-au stabilit în altă ţară.

Eu lucrez în Danemarca de trei ani de zile cu soţia mea, am ales sistemul privat că e mai capabil, plus că preţurile din afară sunt mult mai mari”, spune Tudor Lupu, pacient.

Anual, peste cinci milioane de pacienţi se tratează în sistemul privat din România. Iar o analiză recentă a Institutului Naţional de Statistică arată că unul din doi români ar alege sistemul privat de sănătate, la nevoie. Principalele motive - dotările superioare celor de la stat şi lipsa corupţiei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri