Munții de gunoi ai Făgărașului

Data actualizării: Data publicării:
gunoi1

Ne mândrim cu o ţară frumoasă, în care prinţul Charles al Marii Britanii cumpără case şi actori de la Hollywood filmează, dar dacă nu facem nimic, riscăm să nu o mai vedem la propriu. Vedem acum ce se întâmplă la Făgăraş, într-una dintre zonele cu privelişti de album. 35 de tone de gunoi se adună acolo zilnic şi mare parte nici nu iese din oraş. „Gunoaiele, un pericol apărat de lege”, este titlul materialului din campania Digi24 „România cu încetinitorul”.

Ţara Făgăraşului sau Ţara Oltului, cum îi spun localnicii. Aflat la poalele celor mai înalţi munţi din România, ţinutul de basm s-a transformat într-un loc care îţi taie răsuflarea la propriu.

La marginea oraşului Făgăraş se înalţă de peste zece ani un alt munte. De gunoaie! Metru cu metru, PET cu PET a ajuns sa domine peisajul.

2 septembrie 2016, şedinţa Consiliului Local Făgăraş. Noul primar dă ordin ca groapa de pe Dealul Galaţiului să fie închisă: „V-am spus de foarte mult timp să nu mai duceţi gunoiul în groapa din Dealul Galaţi. Nu mai duceţi şi pregătiţi-vă ca gunoiul menajer să îl transportaţi la Săcele, pentru că acolo aveţi contract”. Nici două luni mai târziu, maşinile aduc în continuare gunoiul ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Edilul încearcă să ne convingă: firma de salubritate de la Făgăraş, aflată în subordinea primăriei şi implicit a domniei sale, duce gunoiul menajer la Săcele la un depozit ecologic. În faţa imaginilor filmate de reporterii Digi24 este nevoit să spună adevărul: o parte din deşeuri nu pleacă niciodată din oraş.

Mai a... Îi mai.. Îi mai lăsam să depoziteze acolo gunoi menajer cu condiţia ca atunci când îl depozitează să fie şi închis, în acelaşi timp, cu un strat de pământ”, spune Gheorghe Sucaciu - primarul oraşului Făgăraş.

Practic, cu un simplu strat de pământ, dezastrul ecologic de lângă oraş este băgat sub preş. La rampa de gunoi este un du-te vino continuu. Nu există pază, gard sau camere de supraveghere. La fiecare jumătate de oră apare o maşină care aruncă resturi aduse din oraş. Gunoiul fierbe, din pământ ies aburi şi un miros greu de suportat.

Am notificat şi primăria şi operatorul care sunt obligaţi să asigure paza la acel depozit. În ceea ce priveşte închiderea este în totalitate în responsabilitatea primăriei, respectiv Consiliului Judeţean. La sfârşitul lunii august a fost ultimul control în zonă. Atât Primăria cât şi agentul economic au fost sancţionaţi pe parcursul acestui an pentru diferitele abateri care s-au constatat în zonă”, spune Mircea Paraschiv, directorul Gărzii de Mediu Braşov.

Adică două amenzi în valoare de 40.000 de lei.

Lucrurile nu arată mult diferit nici pe străzile din Făgăraş. Cartierul fostului combinat din oraş este o fantomă, iar gunoiul este lăsat să se descompună printre blocuri şi ruine. În pubelele puse lângă blocuri numai de colectare selectivă nu poate fi vorba.

Fiecare localnic de la Făgăraş plăteşte șase lei pentru ridicarea gunoiului. Puţin, spune conducerea firmei de salubritate, care a cerut dublarea taxei, ca să acopere costul transportului la Săcele. Altfel, firma va intra în faliment. Propunerea a fost însă respinsă de consiliul local. Digi24 a încercat de mai multe ori să stea de vorbă cu cei care administrează compania.

Astăzi, luni 31 octombrie, la Jurnalul de Seară puteţi vedea ancheta jurnalistică pe larg despre cum îngroapă gunoaiele şi nepăsarea una dintre cele mai frumoase zone din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri